Na današnji dan rođen je Justejn Gorder, norveški intelektualac i autor novela, kratkih priča i knjiga za decu.

Justejn Gorder rođen je 8. Avgusta u Oslu, gde je i odastao. Oba roditelja bili su pedagozi, otac kao direktor škole, a majka učiteljica i autor knjiga za decu.

Nakon srednjoškolskih dana provedenih na Oslo Cathedral School, upisuje se na Univerzitet u Oslu, gde se specijalizuje za skandinavske jezike i teologiju.  Nakon zavšenih studija, a pre književne karijere,  postaje redovni srednjoškloski profesor u Bergenu.

Njegovo najpoznatije delo je Sofijin svet, u podnaslovu Roman o istoriji filozofije. Ovo popularno delo, koje značaj filozofije ili razvoja ljudske misli na dovitljiv način približava običnom čitaocu, prevedeno je na pedeset tri jezika, odštampano u dvadeset šest miliona primeraka, a samo u Nemačkoj prodato u preko tri miliona.

U druga dela spadaju: Dijagnoza i  druge novele (1986), Deca iz Sukharatija (1987), Žablji zamak (1988), Misterija pasijansa (1990), Sofijin svet, Roman o istoriji filozofije (1991), Božićna misterija (1992), U jednom ogledalu, u jednoj zagoneci (1993), Magična biblioteka Bibi Boken (Zajedno sa Klausom Hagerupom, 1993), Halo?-Ima li koga ovde? (1996), Vita brevis (1996), Maja (1999), Kći direktora cirkusa (2002), Devojka sa pomorandžama (2004), Šah-mat (2006), Žuti patuljci (2006) kao i Zamak u Pirinejima (2008).

U braku je sa Siri Danevig sa kojom ima dva sina. Zajedno su ustanovili Nagradu Sofija, koja se od 1997. svake godine dodeljuje insitucijama ili pojedincima koji daju značajan doprinos očuvanju životne sredine i održivog razvoja i ulažu napore u podizanje svesti i ostvarivanje alternativa savremenom razvoju ljudskog društva.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here