K. Marković
Molitva: Sveštenici Petar Damljanović i Vladislav Šipovac

Uz prisustvo velikog broja vernika, a naročito mladih bračnih parova sa decom, na veliki praznik Silaska svetog Duha na apostole, Crkvena opština Sveta Trojica iz Bransivka u nedelju je svečano proslavila i hramovnu slavu.

U prazničnoj liturgiji su pored starešine hrama protojereja-stavrofora Petra Damljanovića i jereja Gorana Jovičića učestvovali i sveštenici Vladislav Šipovac, Dejan Milošević, Dragoljub Pantelić i protođakon Miodrag Tomić. Svečani ton liturgiji dao je i crkveni hor “Stevan Mokranjac” sa dirigentom Savom Đukićem.

Nakon liturgijskog sabranja vernog naroda u hramu, krenulo se u trokratni ophod oko crkve sa čitanjem Jevanđelja, nakon čega je presečen slavski kolač.

Po završetku liturgije prešlo se u crkvenu salu gde je poslužen slavski ručak koje su pripremile vredne sestre iz Kola srpskih sestara “Majka Jevrosima”, a dobrodošlicu gostima poželeo je predsednik Crkvene opštine iz Bransvika Mile Pavić.

Domaćini slave Mile i Snežana Jovanović, crkveni hor Stevan Mokranjac

U prigodnom kulturno-umetničkom programu nastupile su i članice etno-grupe “Prelo” sa izvođenjem nekoliko tradiconalnih pesama. Prisutnima su se za vreme ručka obratili prota Petar i domaćin slave Mile Jovanović.

– Ovo je rođendan crkve Hristove, rođendan svih nas. Na ovaj dan smo rođeni, dan kad je sveti Duh sišao na apostole. Mi svojim životom kao pravoslavni vernici, kao deca Svetoga Save, treba i svedočimo veru svoju svetosavsku. Neka se Bog u tri lica – Otac, Sin i Duh sveti javljaju uvek u sve dane života vašega. Naka vašem naraštaju, vašim domovima, Gospod Isus u tri lica, podari izobilje ovozemljaskog blaga i da uvek tražimo i više nebeskog blaga jer nam je tamo večna otadžbina i neprolazni život – rekao je između ostalog protojerej-stavrofor Petar Damljanović.

Pored predstavnika svih crkvenih opština u Melburnu slavskom ručku su prisustvovali i sveštenici Borislav Petrović i Milić Rakić.

Domaćini

Ovogodišnji domaćin slave bio je Mile Jovanović sa porodicom, a ove lepe dužnosti za narednu godinu primio se Miodrag Sibić, takođe sa porodicom.

Osvećenje slavškog kolača

Crkva Sveti Sava za lečenje malog Marka

Crkvena opština Sveti Sava iz melburnškog Grinzboroa pozvala je članove srpske zajednice da im budu gosti u petak 21. juna uveče i da učestvuju u humanitarnoj akciji za bolesnog dečaka Marka Magića.
Kako nam je rekao sveštenik Vladislav Šipovac, crkvena opština je izdvojila značajna sredstva za pomoć ovom dečaku koja će u petak, zajedno sa prilozima posetilaca, biti uručena Markovom ocu Andriji Magiću. Okupljanje u crkvenoj sali počinje u 19 časova i svi su pozvani da pomognu svojim prilozima, ali i da upute reči podrške Markovim roditeljima Jeleni i Andriji Magić. Prisutima će se obratiti članovi porodice.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here