Rodni kraj je najlepši!

0

Pristanište na Dunavu: Doček podunavskih Švaba
 

Zahvaljujući dobroj saradnji opštine Apatin, udruženja "Adam Berenc" i zajednice Apatinaca iz Štutgarta omogućen im je boravak u gradu u kome su mnogi od njih rođeni. Predsednik opštine Apatin Živorad Smiljanić obratio im se sa željom da uživaju u lepotama grada.

– I ja sam odrastao sa svojim drugovima Nemcima i od prvog razreda išao sa njima u školu. Nemački jezik je prvi prvi strani jezik koji sam naučio kao dečak. Danas je ovo jedan od najuređenijih gradova u Srbiji. San moje generacije bio je da izvedemo grad na Dunav i to smo ostvarili – rekao je dr Smiljanić.

Tokom boravka u Apatinu, neki su ostali u ovom gradu, a neki su iste večeri produžili ka Novom Sadu i obilazili mesta gde su živeli. Tokom boravka u Apatinu oni su obišli mnoga mesta od istorijskog i kulturnog značaja za njihov nekadašnji život. Prisustvovali su otvaranju "Adam Berenc" udruženja Nemaca u kome su sačuvani vredni eksponati.

 

Knjige, artefakti i slike prikupljene su iz cele Zapadne Bačke, a u okviru muzeja otvorene su brojne izložbe. Gosti iz Nemačke, bivši starosedeoci i njihovi potomci, posetili su zdanje opštine Apatin koje je izgrađeno 1909, po projektu čuvenog arhitekte, Nemca Ferenca Rajhla. Predsednik opštine ispričao im je najvažnije detalje izgradnje ovog zdanja.

 

Počastili goste: Perica Maleš sa sinom Srđanom i suprugom margitom
 

Potom su otvorili spomen-ploču za podunavske Švabe uz katoličku crkve i pored drveta koje je doneto iz Jerusalima 15. avgusta 1795, a koje je posađeno u vreme Marije Terezije. Poslednje što su videli jeste etno kuća Perice Maleša u kojoj je živela Nemica Margita (tako se i kuća zove), gde je nekad bila sirćetana. Domaćin Perica Maleš je proveo goste kroz sve prostorije da vide šta je ostalo i da je sve sačuvano. Posle razgledanja i razgovora uz domaću šljivovicu i razne štrudle u dvorištu etno kuće "Margita", rastanak uz pozdrave: "Vidimo se dogodine."

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here