KUS Duga
KOMŠIJE IZ ARZINjANA: Najmlađi članovi KUD Jelek

Kulturno udruženje Srba Duga iz Montekio Mađorea priredilo je i Đurđevdanski susret dijaspore koji ujedinjuje naše sunarodnike iz rasejanja i one koji dolaze iz matice. Iz tehničkih razloga manifestacija nije održana u maju, već u junu, a kulturno-umetnički događaj organizivan je u Tavernelama, nedaleko od Vićence. Iz Srbije, tačnije iz Žagubice, doputovali su članovi udruženja Homolje, iz obližnjeg Arzinjana, udruženje Jelek, a članovi Vidovdan stigli su iz Meleda.

Dušica Lalić, predsednica udruženja Duga, vidno zadovoljna, zahvaljuje svima koji su doprineli da druženje bude pravo zadovoljstvo za sve prisutne, ali je najsrećnija, kako ističe, što su došli i njeni zemljaci iz sela Laznice, nedaleko od Žagubice.

U kolu bile sve generacije

– Manifestacija je ispunila sva očekivanja, bila je posećena, ljudi su bili prezadovoljni, a ono što me je najviše obradovalo, da kažem ispunilo mi i srce i dušu, jeste to što su iz otadžbine došli i moji Lazničani. Lepo je bilo videti da su oni popunili više od polovine sale u kojoj se održavala manifestacija. Osećala sam se kao da sam usred Laznice; jedan prijatelj mi je kroz šalu i sa osmehom rekao da ni u selu nema toliko Lazničana, kao ovde usred Italije – kaže za “Vesti” Dušica Lalić.

ZAIGRALA I PREDSEDNICA: Dušica Lalić (desno) sa zemljacima

Mnogi Lazničani koji žive u okolini Vićence došli su da se sretnu sa rođacima, komšijama, prijateljima.

– Za mene je to bio pravi doživljaj. Želim da svima zahvalim putem “Vesti”, što su bili deo našeg rodoljubivog druženja, nekako to mi je najlepši izraz za ovaj događaj. I da ne zaboravim, osećam moralnu dužnost da zahvalim i Vestima, jedinom listu koji nas redovno prati i piše o nama i tako nam dokazuju da su, zaista, uz dijasporu – ističe, predsednica udruženja Duga.

ZVUCI IZ HOMOLjA: Mikela Frfolanović iz Žagubice

Ivica Janković, potpredsednik Duge, ocenjuje da su svi učesnici manifestacije kako gosti tako i doamaćini pokazali trud, volju, energiju i požrtvovanost.

– Najvažnije je da su svi otišli kućama puni lepih utisaka, što je u suštini, bio naš prevashodni cilj.

GOSTI IZ OTADžBINE: KUD Homolje Žagubica

Svetlana Stanojlović je uspešno vodila višečasovni program, a na kraju programa, kako je uobičajeno, domaćini su gostima dodelili zahvalnice.

Mladi fokloraši Duge

Složni za primer

Voja Prvulović, takođe Lazničanin, pritekao je u pomoć:

– Zahvalni smo svim učesnicima koji su punim srcem podržali našu manifestaciju, a naročito gostima iz Srbije koji su prevalili dug put iz Homolja. Verujem da će ova naša manifestacija trajati godinama, jer su svi članovi Duge odazivaju punim srcem i čine sve da susret protekne u izvanrednom ambijentu. Sloga koju smo pokazali je primer kako treba da funkcioniče jedno srpsko kulturno društvo u dijaspori – isiče Prvulović.

ZADUŽEN ZA KASU: Voja Prvulović

Imajući u vidu da se u isto vreme održavaju sliče manifestacije drugih srpskih udruženja u Italiji, Prvulović kaže da su se dobro pripremili.

– Napomenuo bih da su moji Lazničani i ovog puta bili najbrojniji i na tome im zahvaljujem. Bio sam zadužen za rad za kasom, velika odgovornost i mogu slobodno reći da nije bilo lako.

Poziv na slavu

Vladiša Buzejić predsednik udruženja Vidovdan je takođe prezadovoljan događajem.

Vladiša Buzejić i članovi Vidovdana

– Sa udruženjem Duga sarađujemo godinama i jedni drugima uzvraćamo posete i gostoprimstvo; mislim da je to jedan od razloga postojanja naših klubova u dijaspori da se okupljamo i družimo i da ne zaboravimo naše običaje i našu tradiciju. Želim da pohvalim domaćine za dobru organizaciju, da im zahvalim na pozivu i toplom gostoprimstvu, a ujedno i da ih pozovem 29. juna na slavu našeg udruženja – ističa Buzejić.

Pomoć za Kosmet

Savez Srba u Italiji je na manifastaciji bio prisutan sa svojim humanitarnim štandom na kome su predstavljeni proizvodi malih preduzetnika sa Kosova i Metohije. Slogan koji prati ovu akciju o kojoj su “Vesti” već pisale je “Kupuj domaće, kupuj sa Kosova”. Kupovinom proizvoda pomaže se rad preduzetnika sa Kosmeta. Takođe su prikupljali dobrovoljni prilozi za parohijski dom u Vićenci i narodne kuhinje na Kosovu i Metohiji. Predstavnici na štandu su bili Jelena Glišić i Vladimir Ignjatović.

Vladimir Ignjatović i Jelena Glišić na štandu SSUI