Rodoljublje se uči na terenu

Z. Vicelarević - Vesti
0
Z. Vicelarević
Nagrađeni učesnici RTS krosa

Vidovdanske sportske igre, treće po redu, učenika dopunske nastave na srpskom jeziku u nemačkoj pokrajini Baden Virtemberg održane su u četvrtak u Štutgartu.

U okviru Vidovdanskih igara održan je RTS kros na kome je učestvovao rekordni broj učesnika, skoro 300, a trčalo se u 29 trka podeljenih po uzrastu i polu, kao i fudbalski turnir za učenike na kome je igralo 10 ekipa. Organizator sportskih igara je Savet škole dopunske nastave na srpskom jeziku “Vuk i Dositej”, a pod pokroviteljstvom Božidara Vučurovića, generalnog konzula Republike Srbije u Štutgartu.

Na RTS krosu su učestvovali učenici iz Štutgarta – centra i okoline (Ludvigsburg, Vilenden, Šorndorf, Gibel, Kalv), zatim iz Gepingena, Rojtlingena, Zindenfilgena, Manhajma, Švebiš Hala, Hajlborna, Frajburga i Filingen-Šveningena. To su nastavne jedinice koju vode nastavnice Biljana Anđelković, Nataša Milenković, Tatjana Popović, Ksenija Gaćinović, Jovana Knežević i Biljana Petrović.

Otvaranju su prisustvovali i Mladen Šarčević, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Vesna Nedeljković, pomoćnica ministra, Ana Langović, državna sekretarka, zatim vladika Dimitrije, episkop zahumsko-hercegovački i primorski, stavrofor Borislav Simić, protojerej Stanko Rakić, protonamesnik Milenko Bahmar, sveštenik Stevan Durić, zatim Božidar Vučurović, generalni konzul, Dragan Dimitrijević, konzul i Magdalena Milojević, vicekonzul Srbije u Štutgartu.

– Zadovoljna sam ovako velikim brojem učenika koji su učestvovali jer su uživali u lepom danu. Hvala organizacionom timu koji je pripremio sve medalje i pohvalnice. Svi učesnici su dobili medalje za učešće, a najbrži trkači su dobili zlatne, srebrne i bronzane medalje i diplome RTS krosa iz Beograda. Radeći sa decom, shvatila sam da je potrebno okupljanje kroz sport kako bi se družila i pričala srpski jezik. Tu ideju su podržali članovi Saveta roditelja, a naročito Zoran Davidović, profesionalni trener. Naravno da su roditelji najzaslužniji jer bez njihove podrške ovaj projekat ne bi zaživeo. Razvijali smo se sve više i ove treće Vidovdanske igre su obuhvatile ceo Baden Virtemberg – rekla nam je Biljana Petrović, profesor srpskog jezika u Štutgartu i glavni inicijator ove manifestacije.

Zoran Davidović je bio glavni i odgovorni za fudbalski turnir, a za “Vesti” je rekao:

– Učestvovalo je 10 ekipa. Prvo mesto je osvojila mešovita ekipa Vinendek-Kalv-Leonberg, učiteljice Jovane Knežević, drugo ekipa Manhajm 5b, učiteljice Ksenije Gaćinović, a treće je pripalo ekipi iz Štutgarta, učiteljice Biljane Petrović. Učestvovala su deca od 7 do 12 godina.

O situaciji oko dopunske škole na srpskom jeziku ministar Mladen Šarčević je za naš list izjavio:

– Danas smo uzeli Štutgart i pokrajinu Baden Virtemberg kao jedan od najboljih primera kako se ostvaruje dopunska nastava. Ova priča je oživela zahvaljujući, pre svega, Božidaru Vučuroviću, generalnom konzulu, koji je sebe uložio u ovaj projekat, a zbog toga je i dobio Svetosavsku nagradu. Ova pokrajina je jedna od najrazvijenijih u Nemačkoj i Srba ima ovde više od 100.000. Podizanjem nivoa nacionalne kulture i negovanjem jezika, mi smo uspeli da sačuvamo to srpsko biće. Bez obzira na to da li će živeti u Srbiji, Nemačkoj ili nekoj trećoj zemlji, deca treba da znaju svoje poreklo, svoju tradiciju i svoje pesme. Pratio sam kroz neko vreme i fascinantno je koliko je dece koja nisu znala tri srpske rečenice, a sada recituju, dolaze na takmičenja u Srbiju i čak pobeđuju, objavljuju knjige i sa svojim vršnjacima u Srbiji prave zajedničke romane. Ova pokrajina je dala pelcer drugim pokrajnama. To je sada počelo da se radi u Bavarskoj, Hesenu, a nedavno sam posetio i Brandenburg. Nama su Nemačka i Švajcarska najbolji primer, a Baden Virtemberg je apsolutno najsvetliji primer.

Patriote široke ruke

U organizaciji Vidovdanskih igara i RTS krosa veliku pomoć pružilo je humanitarno društvo Patriote iz Štutgarta. Njihov humanitarni rad je pomogao mnogim Srbima u poslednjih nekoliko godina:

– Nas dvadesetak smo se okupili kako bismo pomagali onima kojima je pomoć potrebna. Uglavnom su u pitanju novčane donacije. Svako od nas daje podjednako. Do sada smo sproveli mnoge akcije, između ostalog, za Lazara Rišsara iz Sombora, pomagali smo deci oboleloj od raka koji su bilo na lečenju u Nemačkoj, samohranoj majci u Beogradu, porodici iz Prijedora. Doniramo i humanitarnoj organizaciji Radosti moja. Ima nas s Korduna, Krajine, Banije, iz Like i Šumadije. Srbi smo, volimo da se družimo i želimo da pomognemo – kaže nam Raka, prvi među jednakima.

Otadžbina na prvom mestu

Na štandu pića vredno radi Danijel Zarić iz mesta Kokori kod Prnjavora. Na levoj ruci tri velike tetovaže:

– To su Draža Mihailović, Nikola Kalabić i vojvoda Momčilo Đujić. Meni je srpstvo najpreče. Nisam vaspitavan da mrzim bilo koga, već da volim svoje. To je moj način i želja da se ne zaboravi naš identitet i da pokažem ljudima ko nas je sačuvao. Borili su se časno i pošteno protiv neprijatelja srpskog naroda.

Anđelka dribla kao od šale

U fudbalskoj ekipi Manhajm 5b, koja je osvojila drugo mesto na turniru igra i jedna devojčica, Anđelika Gaćinović (11). Osim što voli, ona ume dobro da igra fudbal, a sestra od strica je i našeg poznatog igrača Mijata Gaćinovića:

– Volim da igram fudbal odmalena i moji najveći uzori su Mijat Gaćinović i Zlatan Orlić. Volela bih jednog dana da budem dobra u ovom sportu isto kao i oni. Želja mi je da zaigram za neki klub i pokažem sve što znam sa loptom.