pixabay.com

Kineske vlasti naložile su halal restoranima i radnjama da sa svojih natpisa uklone arapske nazive i simbole koji asociraju na islam, u okviru nastojanja da, kako prenosi Rojters“, „pokineze“ muslimane.

Zaposleni u 11 restorana i radnji u Pekingu koji prodaju halal proizvode a koje je posetio Rojters nedavno, tvrde da su im zvaničnici rekli da uklone slike povezane sa islamom kao što su polumesec i reč „halal“ na arapskom.

Takođe, menadžer u jednoj prodavnici nudli u Pekingu rekao je da su mu vladini službenici iz raznih agencija rekli da pokrije reč „halal“ na arapskom sa znaka na radnji i da su onda gledali kako to čini.

– Rekli su da je ovo strana kultura i da treba da koristim više kinesku kulturu – kazao je taj neimenovani menadžer koji je kao i svi drugi koji su razgovarali sa Rojtersom, želeo da ostane anoniman.

Kampanja protiv arapskog pisma i islamskih slika označava novu fazu nastojanja da se sve religije usklade sa kineskom kulturom, ocenjuje Rojters i dodaje da je ona obuhvatala uklanjanje kupola sa džamija i postavljanje kineskih pagoda, ali da su zatvorene i mnoge podzemne hrišćanske crkve.

1 KOMENTAR

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime