Rokenrol u žutom taksiju

0

Kadar iz fima: Eleanor Hutchins i Milan Mumin
 

To je početak igranog filma "Love hunter" (Lovac na ljubav) koji govori o njujorškom životu poznatog srpskog rokera koji vozi žuti taksi dok pokušava da sakupi pare i snimi svoj američki rok album. Film su režirali i scenario napisali braća Nemanja i Branislav Bala koji su Mumina upoznali u Njujorku, gde sami žive, a američka premijera očekuje se večeras, u Kvad sinema (Quad Cinema) u Njujorku u 7.45.

 

Braća Nemanja i Branislav Bala

Studio na sat vremena

Poslednju scenu u filmu u kojoj Milan svira svoju pesmu snimali smo u jednom od najpoznatijih njujorških studija koji smo, preko neke prijateljice, dobili na sat vremena. Za to kratko vreme morali smo da snimimo čak dve scene – tu poslednju i jednu uvodnu.

– Mi smo znali šta Mumin radi još u Novom Sadu, ali smo se sa njim upoznali tek ovde u Njujorku – kaže Branislav Bala, reditelj filma.

 

– On je pokušavao da snimi svoj američki album, mučio se, tražio basistu, i mi smo uradili jedan spot za njega. Pošto smo brat i ja završili na Kolumbiji filmsku školu i pošto već dugo pokušavamo da snimimo drugi film, u Muminovoj priči prepoznali smo svoju. I ne samo mi, već i mnogi drugi koji u Njujorku pokušavaju da ostvare svoje umetničke snove – kaže on.

Branislav kaže da je njegov brat predložio da snime film o novosadskom rokeru. – Nemanja je rekao – tu je Milan, tu smo mi… Jedan dečko sa njegove klase imao je profesionalnu kameru i onda smo odlučili da snimimo film. Bili smo kao mala dokumentarna ekipa i snimali smo film sa niskim budžetom. U filmu glumi Jelena Stupljanin, koja već neko vreme živi u Njujorku i radi u jednom pozorištu, a ostale američke glumce koji daju nivo i autentičnost filmu našla nam je osoba koja radi kasting profesionalno i zna puno kvalitetnih glumaca u Njujorku.

 

Premijera u Varšavi

Film "Lovac na ljubav" imao je premijeru u Varšavi prošle godine na filmskom festivalu, i to je bilo iznenađujuće dobro, kaže Bala. – Nisam imao pojma da su Poljaci slušali "Love Hunterse". Kad su čuli da dolazi Milan došli su neki ljudi sa radija, pitali ga kad će ponovo da svira u Poljskoj gde je nastupao pre 15-ak godina. Klinke su ga doživljavale kao rok zvezdu, a na zabavi posle projekcije on je svirao i bilo je fenomenalno.

Što se tiče Muminovih glumačkih sposobnosti, Branislav Bala kaže da on nije glumac, ali je veoma spontana osoba, što je bila prednost u toku snimanju filma. – Bilo je zanimljivo raditi, posebno sa Milanom koji nije profesionalni glumac i nesvestan je nekih svojih pokreta. Njegove reakcije su iskrene, sve mu se vidi na licu… Mislim da je čak bila prednost to što nije memorisao tekst, već je slušao šta druga osoba govori i spontano reagovao na to.

Na pitanje koliko ima biografskog i autobiografskog, Bala kaže da je sve malo modifikovano da služi priči.

– Svaka priča iz taksija je refleksija te osobe o ljubavi jer je ovo film o ljubavi, isto kao što o ljubavi govore svi Muminovi tekstovi.

U filmu se inače pojavljuju dva ženska lika – jedan je Amerikanka Eleanor Hutchins u koju će se glavni lik zaljubiti, i njegova dugogodišnja devojka iz Srbije (u tumačenju Jelene Stupljanin) od koje će se on u isto vreme odljubiti.

Premijera u Srbiji je bila u Novom Sadu na Sinema sitiju, i tu je isto bilo uspešno, kaže Bale. Love Huntersi su tada nastupali, a film se prikazivao i na Egzitu. Na nekoliko mesta u Srbiji bio je na redovnom repertoaru, a sada je došlo vreme i za njujoršku premijeru.

Branislav kaže da se nada da će se mnogi prepoznati u filmu jer je Njujork grad umetnika. – Mnogi dođu u taj grad u potrazi za svojim snom, kao što je i Milan došao, a to što je imigrant samo otežava njegovu situaciju. Ovde ima mnogo umetnika, glumaca, muzičara, slikara… koji pokušavaju isto što i on i zato smo odlučili da američka premijera bude baš u ovom gradu. Nadam se da ćemo u Njujorku naći publiku, jer to je planeta za sebe, ali za ostatak Amerike nisam siguran.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here