Vesti
Bend KNOT na sceni

Posle desetak godina pauze, prošlog vikenda se na severu Sidneja ponovo okupio bend KNOT, jedan od naših najpoznatijih rok sastava na prostorima Australije.

Na koncertu u organizaciji NEST Inc, stari vukovi muzičke scene na ovim prostorima, priuštili su ljubiteljima nešto “tvrđeg“ zvuka pravu poslasticu.

Ako je postojala i najmanja doza skepticizma kako će KNOT zvučati nakon dugogodišnje pauze, sve sumnje su otklonjene već nakon uvodnih taktova.

Probojan glas frontmena Drage odjekivao je pod svodom Kromer centra na Severnim plažama Sidneja, upotpunjen salvom energije koja je dolazila od strane braće Mitrović i Danaja. Puna dva sata bez pauze!

Frontmen benda Dragoslav Mihajlović

I ovom prilikom na repertoaru su se našle obrade najvećih hitova eks-Yu muzike, koje je KNOT obojio svojim dobro poznatim tonovima, na opšte oduševljenje njihovih starih poznanika u publici, kao i onih koji su ih ove večeri čuli prvi put.

Druženje iznad svega

Zaista su priredili istinsko rokenrol druženje za dušu, u pravom smislu te reči. Da se nadoknadi za sve propušteno, ali i kako smo mogli čuti, da se krene u nova muzička putešestvija.

Dobro raspoloženje u publici

Početak devedesetih

Bend KNOT se smatra za pionire rokenrola u našoj zajednici u Sidneju. Bili su pokretačka snaga alternativne domaće scene kasnih 90-ih i početkom 2000-ih.

Pored redovnih nastupa na muzičkim druženjima, kao što su bili Ritam galame i rok maratoni, momci iz KNOT-a su pre deceniju i po neretko nastupali i u drugim gradovima Australije, s ostalim bendovima koji su negovali našu rok muziku sa balkanskih prostora.

Vrhunac muzičkih druženja u to vreme na svojevrstan način je bio krunisan West Festom – muzičkim festivalom koji je u Sidneju jednom godišnje okupljao naše lokalne bendove iz cele Australije.

Ovaj festival je potrajao punih sedam godina sve do 2014, a KNOT je bio redovan učesnik, kao i koorganizator ove manifestacije.

Knot je u to vreme uspeo da izda i album sa autorskim pesmama. Numere kao što su “Gore na nebu“, “Nervni slom“ i nepravaziđene “Tete 2“, ostale su dobro upamćene u našoj zajednici.

Okosnicu benda i tada su činili vokalista Dragoslav Mihajlović, te braća Mitrović – Goran na bubnjevima i Marin na gitari. Danas, njih trojica su oformljeni porodični ljudi. Ovom prilikom iskusnoj ekipi se pridružio novi član, basista Danaj, koji se odlično uklopio.

Aktivni tokom pauze

Iako nisu bili na okupu, članovi benda KNOT su proteklih godina ostali muzički aktivni i radili na svojim zasebnim projektima.

To se moglo videti prošle subote, jer je njihovo muziciranje bilo, reklo bi se i bolje i zrelije nego ranijih godina.

Na koncertu su bili i članovi benda Balkan gril, koji već godinama nastupaju u pabovima Sidneja, ali isključivo pred australijskom publikom, koju neretko počaste i hitovima eks-YU muzike.

Tokom večeri saznali smo da se sprema prava rok poslastica početkom oktobra. Naime, u planu je zajednička svirka bendova Balkan gril i KNOT.

Više detalja će biti obelodanjeno narednih nedelja, kada ćemo, nadamo se, dobiti potvrdu jednog od mnogih predstojećih rokenrol druženja u našoj zajednici.

Humanost na delu

Specifičnost ovog muzičkog druženja u organizaciji humanitaraca iz NEST-a je i to da je ulaz bio slobodan. Tokom večeri su specijaliteti sa roštilja i razna pića bili dostupni po veoma pristupačnim cenama.

Retro majica prodata na humanitarnoj aukciji

Organizovana je i licitacija retro majice grupe KNOT, stare preko deceniju. Ova, kako je rekao frontmen Drago, “vintidž“ majica pripala je pobedniku simbolične aukcije, jer primaran cilj akcije i samog koncerta je prikupljanje humanitarnih sredstava pod okriljem NEST-a.

Sport za sve

Željko Gojković, alfa i omega NEST-a, podelio je sa nama novosti iz njegove organizacije.

– U vreme kad se većina klubova zatvarala ili smanjivala obim posla, NEST je povećavao svoje aktivnosti. Možemo da se pohvalimo da pored sportskih događaja, prvobitno košarke koja je na programu svakog petka za sve generacije, sada igramo i odbojku. A pošto imamo tri sale za sport, uskoro pokrećemo i tenis kao regularnu aktivnost. Sva sportska dešavanja, da se pohvalimo, vode naši najelitniji treneri u tim sportovima – rekao je Gojković.

Bioskop, biblioteka, koncerti…

NEST je proteklih meseci pokrenuo i niz drugih aktivnosti. Svakog utorka je veče bioskopa, kada se uz druženje i večeru i gledaju domaći filmovi.

– Svake druge subote je “NEST club“ sa muzičkim repertoarom za svačiji ukus. U sklopu toga je nastupao i KNOT, koji je bio fantastičan. Nedavno smo imali i lokalni meksički bend, jer imamo muzičke afinitete koji ne poznaju jezičke ili kulturne barijere. Takođe, u našim prostorijama smo otvorili malu biblioteku s našim knjigama, a pokrenuli smo i kancelariju koja pomaže oko dobijanja državljanstva iz svih zemalja Balkana, kao i oko rešavanja imovinsko-pravnih odnosa – istakao je Gojković.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here