Rolan Garos: Ruskinja na tronu, čestitke za Ivanu Jorović!

0

 Ivana Jorović
 

Trinaest godina posle Australijan opena, na kojem su trijumfovali Jelena Janković i Janko Tipsarević, naša zemlja je bila na pragu novog pobednika u juniorskoj konkurenciji na jednom od gren slem turnira. Ivana Jorović je bila prvi favorit takmičenja i to je opravdala plasmanom u finale, pa će od ponedeljka, 9. juna biti prva na svetskoj listi. Ali, bez pariske titule, pošto je Kasatkina, osmi nosilac, slavila sa 6:7 (5:7), 6:2, 6:3 posle 128 minuta.

 

Tako je Mima Jaušovec, najbolja među novim nadama 1973. godine (potom i među seniorkama 1977. godine), ipak ostala jedina šampionka u juniorskoj konkurenciji pod zastavom SFRJ ili jedne od zemalja nastale na tom prostoru.

 

A Ivana Jorović, rođena Čačanka koja je trećeg maja napunila 17 godina, do finala je stigla bez izgubljenog seta i u pet mečeva je prosečno gubila nešto više od pet gemova. Na tom putu je uspešno prebrodila i jedan taj brek, a isto je učinila i u finalu, u prvom setu, iako je već pri rezultatu 5:4 imala šansu da završi set. Prethodno, vodila je i sa 4:1, ali se Ruskinja potpuno vratila u meč (4:4).

 

U drugom je dominirala Kasatkina, koja je bila bolja i u trećem, odlučujućem, iako je Ivana, posle 2:5, imala brejk loptu za povratak u meč (pri rezultatu 3:5).

 

Posle svega, iako šampionski pehar nije završio u njenim rukama, Ivana zaslužuje sve čestitke za prikazano u Parizu, uz želju da jednog dana nadoknadi sada propušteno među seniorkama i tako nastavi putem pomenute Mime Jaušovec, legendarne Monike Seleš, koja je bila najbolja tri godine (1990, 1991. i 1992.), kao i Ane Ivanović, šampionke Rolan Garosa iz 2008. godine.

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here