EPA/Tannen Maury
Senator Ron Džonson

Na osnovu do sada izbrojanih glasova na izborima za američki Kongres, republikanci su u blagoj prednosti u odnosu na demokrate, dok u trci za Senat vode sa osvojenih 49 naspram 48 mesta, a jedan od onih koji su obezbedili mesto u Senatu jeste i Ron Džonson koji je trijumfovao u državi Viskonsin.

Pobedu su mu pre svega doneli “srpski glasovi”, odnosno činjenica da je 22.000 Amerikanaca srpskog porekla u dva ključna okruga u Viskonsinu glasalo za Džonsona.

Ne treba zaboraviti da se senator tokom kampanje dotakao i aktuelne situacije na Kosovu, pa je tako na jednom predizbornom skupu naveo:

– Kurti operiše pod pretpostavkom da Albanci na Kosovu imaju bezrezervnu podršku Amerike, i da Amerika ne voli Srbe, što njemu dozvoljava da radi šta god hoće, ali to nije tako – rekao je senator Džonson.

Džonson je dobio 1,334,680 glasova (50,5 odsto), a njegov protivkandidat iz redova Demokrata Mandela Barns 1,307,283 (49,5 odsto).

Senator Džonson je bio prisutan prilikom potpisivanja Vašingtonskog sporazuma.

Kada je Kongres u pitanju, i kongresmenka Klaudija Teni, kopresedavajuća srpskog kokusa, potvrdila je svoje mesto u Donjem domu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here