Rozeta posle 10 godina jurnjave stigla do komete

0

Jurnjava za kometom u svemiru: Evropska svemirska agencija
 

"Došli smo do komete", izjavio Silven Lodio iz operativnog centra Evropske svemirske agencije (ESA) u Darmštatu u Nemačkoj.

 

Direktor agencije Žan-Žak Dorden rekao je da je dolazak Rozete do komete "sjajan". "Izgleda jednostavno, ali jednostavno je zato što iza misije stoji fantastična količina znanja", istakao je on.

 

Sonda Rozeta lansirana je 2004. godina, dodatno ubrzanje dobila je koristeći se gravitacijom Zemlje i Marsa, a kako bi se uštedela energija, sonda je stavljena u stanje hibernacije tokom 31 meseca. Sistem je aktiviran u januaru kako bi se sonda pripremila za poslednju fazu priblizavanja kometi.

 

Kometa se nalazi na udaljenosti od oko 550 miliona kilometara od Zemlje, pa za svaku informaciju je potrebno oko 22 minuta da bi stigla do operativnog centra. Sonda Rozeta treba da sprovede više naučnih istraživanja na kometi.

 

Naučnici imaju na raspolaganju malo vremena da saznaju što više o kometi uz pomoć podataka koje će sakupiti Rozeta i njena sonda. "Znamo kakav je oblik komete. Nismo još izmerili njenu gravitaciju, ne znamo gde joj je centar mase", izjavio je direktor leta Andrea Akomazo.

 

Rozeta je tokom približavanja kometi napravila snimke koji su otkrili da ima asimetričan oblik, sa dva segmenta spojena "vratom".

 

Kometa se kreće prema unutrašnjem delu Sunčevog sistema brzinom od 55.000 kilometara na čas, a sa približavanjem Suncu biće sve aktivnija i emitovaće gasove koji mogu da otežaju predviđanje putanje za Rozetu i njenu sondu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here