RS: Predlog zakona o referendumu

0

Skupština Republike Srpske
 

"Predloženim zakonom određuje se kako se provodi referendum, koji su organi zaduženi za taj posao, način glasanja i ostalo, ali ne sadrži ono što može biti sporno – referendumsko pitanje, odnosno ono o čemu se može glasati ili ne može glasati", rekao je na konferenciji za novinare ministar uprave i lokalne samouprave Zoran Lipovac.

 

Prema njegovim rečima, referendumsko pitanje definisaće se posebnim odlukama Narodne skupštine RS, koja jedina po entitetskom Ustavu može raspisati taj vid izjašnjavanja građana.

 

Zakonom je regulisano da bi referendum sprovodila posebna komisija, a ne Republička izborna komisija ili opštinske izborne komisije.

 

Ministar Lipovac rekao je da ne očekuje reagovanje Kancelarije visokog predstavnika (OHR) na utvrđivanje predloga Zakona o referendumu, navodeći da je to demokratsko pravo svih zemalja.

 

Lipovac smatra da Veće naroda RS, odnosno klubovi konstitutivnih naroda, neće staviti veto na ovaj zakonski akt, jer je on "tehničke prirode".

 

Prema njegovim rečima, ako i bude primedaba, one bi se mogle usaglasiti na zajedničkoj komisiji Veća naroda i Narodne skupštine, pa o zakonu ne bi trebalo da odlučuje Ustavni sud RS.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here