RS: Snimak o kupovini poslanika montiran?

0

Željka Cvijanović: Montiran snimak ili stvarna afera?
 

Na objavljenom audio snimku, čuje se glas premijerke Željke Cvijanović i kako ona u razgovoru sa još nekoliko osoba navodi kako su "kupili" dva poslanika, kao osiguranje ako se desi da poslanici NS ne budu deo skupštinske većine za formiranje nove Vlade RS.

 

Portal Klix.ba, koji je prvi objavio taj snimak, naveo je da njegova autentičnost nije potvrđena.

 

SNSD tvrdi da je stvarna meta tog snimka predsednik Napredne srpske (NS) Adam Šukalo, kako bi se "destabilizovao" i zajedno sa drugim poslanikom te stranke izvukao iz dogovorene skupštinske većine.

 

Da li premijerka Republike Srpske kupuje glasove?

 

"Ovim materijalom se bave oni koji grčevito nastoje da dođu do broja od 42 u Narodnoj skupštini Republike Srpske, i koji, baveći se tom temom, pokušavaju da odvuku pažnju od svoje puzeće politike pred (bošnjačkim članom Predsedništva BiH) Bakirom Izetbegovićem", navodi se u saopštenju.

 

SNSD je ocenio da je Izetbegović "već danima najverodostojniji portparol svih opozicionih partija u RS", dodavši da on "svakodnevno saopštava šta su oni to prihvatili u razgovoru s njim i zašto su oni dobri za sprovođenje njegovih političkih ciljeva".

 

"Iza političkog uspeha SDA i DF stoji takozvana Građanska koalicija ‘Prvi mart’, a SDS, PDP i NDP nisu s njima otišli da razgovaraju o sastavljanju vlasti na nivou BiH, u čemu bi se videlo da je to politički aranžman u kojem RS ima svoje mesto, već su dopuzali da prihvate ideološku platformu SDA i DF", piše u saopštenju.

 

Korupcija u srcu Vlade Srpske

Visoka funkcionerka Srpske demokratske stranke Aleksandra Pandurević ocenila je da objavljeni audio snimak u kojem navodno premijerka Cvijanović konstatuje da su "kupili dva poslanika, jer im škripe poslanici partije Adama Šukala", pokazuje da je u ovom slučaju korupcija u srcu Vlade Republike Srpske, odnosno srcu SNSD-a.

 

"Upravo na ovom slučaju se testira spremnost istražnih i organa gonjenja za borbu protiv korupcije. Od policijskih institucija i tužilaštva, čija je zakonska obaveza borba protiv korupcije, očekujemo da odmah po službenoj dužnosti pokrenu istragu koja će rezultirati optužnicama i uhapse sve aktere ove afere. Na taj način će sprečiti da korumpirani političari uđu u vlast", navela je Pandurević na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu.

 

Ona je pozvala Cvijanovićevu da kaže "koga su to i za koliko novca kupili".

 

Istražiti autentičnost materijala

Član Predsedništva opozicione PDP Miroslav Brčkalo pozvao je Specijalno tužilaštvo Republike Srpske da istraži autentičnost audiomaterijala, navodeći da taj snimak ukazuje na to da "koalicija predvođena SNSD još nije obezbedila većinu u Narodnoj skupštini Republike Srpske".

 

Brčkalo je ocenio da je "interesantan" i način na koji je audio materijal dospeo u javnost, te da se postavlja pitanje da li se to dogodilo "slučajno ili je reč o unutarstranačkom obračunu u SNSD-u, kako bi se neko rešio konkurencije".

 

On smatra da je audio materijal autentičan, navodeći da je PDP "spreman da se izvini ukoliko se ispostavi da je reč o lažnom snimku".

 

Istragu u ovom slučaju zatražila je i treća članica Saveza za promene, Narodni demokratski pokret.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here