EPA/ROBERT GHEMENT

„Neće biti ni malo prijatno, zaboleće ih mnogo, mnogo više nego što mogu da zamisle“, kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) Vladimir Đukanović, član Predsedništva vladajuće Srpske napredne stranke (SNS), nakon što je lider te partije i predsednik Srbije Aleksandar Vučić pre dva dana na sednici Glavnog odbora SNS-a poručio da će, ako do 6. maja ne budu ukinute takse na srpsku robu, biti održana posebna sednica tog stranačkog tela, na kojoj će se izaći sa merama protiv Prištine. 

– Ako Priština ni posle šest meseci ništa ne čini po pitanju povlačenja taksi na srpsku robu, a niko ih iz međunarodne zajednice nije ubedio da to moraju da učine, Srbija će morati da primeni te mere. Ja se iskreno nadam da neće doći do njihove primene zato što se nadam da će se neko tamo u Prištini urazumiti, da će povući takse i da će prosto shvatiti da je i za njih i za ceo region najpametnije da sednemo i da razgovaramo – kaže Đukanović.

Podsetimo, Vučić je rekao da će oko 6. maja biti pola godine otkako je Priština uvela takse na robu iz Srbije.

– Gotovo šest meseci čekamo da oni takse povuku, da se smiluje međunarodna zajednica, da ih zamoli, to svoje čedo koje su rodili, stvorili, čuvaju, neguju, da ih zamole – ukinite te takse. Ništa se nije dogodilo – kazao je Vučić i još jednom rekao da neće prihvatiti nastavak dijaloga sa Prištinom bez prethodnog ukidanja tarifa.

– U bilo kojoj evropskoj zemlji, pa ako hoćete, i u svetu, sem u Severnoj Koreji i nekim afričkim zemljama, ne može partija, ne može glavni odbor bilo koje partije, da donosi takve ili slične odluke – komentariše Vučićevu najavu kontramera Prištini Nenad Bogdanović, poslanik opozicione Socijaldemokratske stranke Srbije i zamenik predsednika skupštinskog odbora za Kosovo, a takođe i bivši ministar za Kosovo.

Kao neko ko je proevropski orijentisan, ko se bori za demokratiju, vladavinu prava i jake institucije, Bogdanović kaže da ne može da veruje da će Glavni odbor SNS doneti takvu odluku.

S druge strane, Dušan Janjić, predsednik Foruma za etničke odnose pretpostavlja da Vlada već ima spreman paket mera i da nije nerealno očekivati da Srbija u nekom trenutku pribegne nekoj vrsti odgovora na kosovske takse.

– U suprotnom, stvara se politički prostor i utisak da Kosovo može da uradi sve, a da Srbija ne može ništa da odgovori i to je vrlo opasno, ja mislim, pre svega za vlasti u Srbiji, a opasno je i za normalizaciju odnosa dve strane – dodaje on.

Janjić kaže da bi, kad je reč o eventualnom odgovoru Beograda Prištini, mogle biti primenjene i direktne jednostrane kontramere, kao što je, primera radi, smanjivanje prometa preko terminala Preševo, a da u arsenalu mogućnosti postoje i drastični koraci kao što je ograničenje ili suspenzija slobode kretanja kroz Srbiju.

– Takve eventualne mere donele bi negativne efekte i Beogradu jer bi značile odricanje od briselskog dijaloga, što bi bio nov gubitak vremena u procesu evrointegracije Srbije, koja na tom putu već dve godine praktično stoji u mestu – zaključuje Janjić.

Izvor:

Radio Slobodna Evropa

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime