EPA/ALEXANDER NEMENOV / POOL
Vladimir Putin

“Pisanje američkih medija o doušniku u Kremlju, koga je zvanični Vašington povukao, manje govori o američko-ruskim odnosima, a više o trzavicama između Donalda Trampa i njegovih obaveštajnih službi, kao i nastojanju da se predsednik SAD prikaže kao nekompententan”, kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) vojno politički analitičar iz Moskve Aleksandar Goljc.

Prema njegovim rečima, u Kremlju vlada prava paranoja zbog “revolucija u boji”, jer se pribojava da bi CIA, MI6 i druge strane službe mogle da podstaknu javnu pobunu i prevrat u Rusiji.

– Zato nije slučajno što su u ruskoj vojnoj doktrini revolucije u boji označene kao jedna od glavnih opasnosti po bezbednost zemlje i tretiraju se kao nova vrsta ratovanja. Dakle, na isti tas su stavljeni javni protesti i strana invazija – ističe Goljc dodajući da ne veruje da će se vlast promeniti na izborima.

Nedavni gubitak partije predsednika Vladimira Putina trećine poslaničkih mesta na izborima u Moskvi pokazuje, po mišljenju Goljca, da mladi žele više slobode i da ne pristaju na nepisani ugovor između Kremlja i ruskih građana: “Mi vam dajemo kobasice a vi nam dozvoljavate da upravljamo vama”.

– Međutim, nove generacije koje su rođene i odrasle u vreme Putinove vladavine, kada je ekonomska situacija bila manje više normalna, ne smatraju da zbog toga treba da izražavaju zahvalnost ruskom predsedniku. Štaviše, oni žele da porede svoj standard u Moskvi sa zapadnim, a ne sa severnokorejskim. Zato postavljaju pitanje zašto nisu bogati kao, recimo u Francuskoj ili Britaniji, i njihov život komforniji – objašnjava Goljc.

– Drugi faktor su ogromne razlike između bogatih i siromašnih. Postoji klasa izuzetno imućnih ljudi, koji uglavnom potiču iz vladajućeg establišmenta. Mladi uviđaju da su za većinu njih zatvorena vrata za uspon na društvenoj lestvici, jer na svim važnim pozicijama u raznim oblastima sede deca ljudi iz vladajućih struktura. Zbog toga su nezadovoljni i žele više slobode, a ne samo hleba. To je imalo ključni uticaj na ishod izbora u Moskvi – zaključuje on

4 COMMENTS

  1. Obojene revolucije su jedina nada kauboja, ali svet je poceo da misli i nece ih jednostavno dopustati. Gde god su kauboji mesali prste doslo je do ratova i narodi su pali jos nize u ropstvo i bedu. Jace zemlje to nece dopustiti i radije ce rizikovati veliki rat jer nemaju izbora. To i kauboji dobro znaju i zato im je muka, jer znaju da nebi mogli kontrolisati rat i da bi on bio njihov poslednji greh. Zato traze lude zastupnike.

  2. Boji se putin da ne izgubi Fotelju, to je njemu najvažnije, on bi da vlada još jedno 50 godina. To je ruska Demokratija hahahaahahahaha…

  3. Trecinu izgubljenih mesta vladzjuce partije osvojili su Zirinovski I Komunisti, znaci nista od zapadnih marioneta.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here