Tanjug
Sergej Lavrov i Aleksandar Vučić

Odluku o povlačenju priznanja Kosova kao nezavisne države, prema tvrdnjama Ministarstva spoljnih poslova Srbije, do sada je donelo 13 država. Reč je o sledećim zemljama: Sao Tome i Principe, Surinam, Gvineja Bisao, Burundi, Liberija, Papua Nova Gvineja, Lesoto, Komonvelt Dominika, Grenada, Unija Komora, Solomonska ostrva, Madagaskar i Palau.

Sve informacije u vezi sa povlačenjem priznanja Kosova do javnosti su stizale iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije. Mediji nisu dobili potvrdu od nadležnih institucija država koje su povukle priznanje, piše Radio Slobodna Evropa (RSE).

Vlada Srbije je nakon što su pojedine zemlje uputile notu o povlačenju priznanja Kosova, donosila odluke o ukidanju viza za njihove državljane.

Sa šest od ukupno trinaest država, prema podacima do kojih je došao RSE – bilateralne sporazume sklopila je i Ruska Federacija i to, za razliku od Srbije, pre nego što su te zemlje povukle priznanje Kosova.

Da li je Rusija učestvovala u kampanji Srbije za povlačenje priznanja i na koji način?

Prema podacima dostupnim na zvaničnom sajtu Ministarstva spoljnih poslova, Vlada Srbije je vize ukinula za građane Surinama, Burundija, Komonvelt Dominike, Grenade i Palaua, dok je sa Lesotom potpisan sporazum o saradnji u oblasti poljoprivrede.

Odluke o ukidanju viza donete su nakon što bi neka zemlja povukla priznanje Kosova, što se vidi iz saopštenja na zvaničnom sajtu Ministarstva spoljnih poslova Srbije, osim u slučaju Grenade i Komonvelt Dominike, kojima su vize ukinute pet dana pre nego što su te države suspendovale odluku kojom su priznale Kosovo.

Kako saznaje RSE, uvidom u zvanična dokumenta, Ruska Federacija je sa državama: Surinam, Burundi, Komonvelt Dominika, Grenada, Madagaskar i Palau potpisala sporazume o bilateralnoj saradnji pre nego što su one navodno povukle priznanje Kosova.

Reč je o sporazumima koji se odnose na ukidanje viza državljanima ovih zemalja za putovanje u Rusiju, osim u slučaju Madagaskara, sa kojim je Rusija potpisala sporazum o vojnoj saradnji i u slučaju Surinama, sa kojim je potpisan sporazum o uspostavljanju odnosa između dve države.

Sporazumi sa Rusijom prethodili su odlukama tih država da povuku priznanje ili privremeno suspenduju odluku o povlačenju priznanja Kosova, na šta ukazuju datumi kada su sporazumi potpisani i datumi iz nota o povlačenju priznanja Kosova.

Dačić: Prazne priče

Potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić negira ulogu Rusije u povlačenju priznanja Kosova. Na pitanje RSE da li je i kakvu ulogu imala Rusija u kampanji Srbije za povlačenje priznanja Kosova, Dačić je 22. jula 2019. u obraćanju novinarima pred sednicu Glavnog odbora SPS, čiji je predsednik, izjavio:

“Mislim da su to prazne priče. Verujte niko nam nije pomogao, sami smo to radili i sami ćemo raditi i dalje i ako je neko pomogao ja mu se zahvaljujem. Samo da znam ko je”.

Optužbe iz Prištine

Optužbe na račun “trgovine” zarad povlačenja priznanja izneo je u julu 2018. šef kosovske diplomatije Bedžet Pacoli. On je tada izjavio da Srbija žestoko lobira protiv Kosova, kao i da podaci Ministarstva spoljnih poslova Kosova govore da je jedna od osnova srpske diplomatije kompenzacija oružjem državama da ne priznaju Kosovo, naročito onim afričkim.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here