Stavljanjem Srbije pred izbor – “ili ste sa Rusijom ili sa Zapadom”, Evropska unija čini istu grešku koja je dovela do ukrajinske krize, piše Radio Slobodna Evropa.

Srpska politika – red Zapada, red Rusije

Dok je ova izjava ruskog šefa diplomatije Sergeja Lavrova prošla bez reakcija srpskog političkog vrha, koji je do skora uporno ponavljao da u Srbiji neće biti “ukrajinskog scenarija”, pojedini lideri manjih stranaka vladajuće koalicije i opozicije Lavrovljeve reči prepoznaju kao ozbiljnu i nedvosmislenu rusku pretnju Srbiji.

Gost Srbije 21. i 22. februara je šef diplomatije Rusije. Red Zapada, red Rusije – očekivana je dinamika srpske spoljne politike. Tek što je pre tri dana Beograd napustio američki senator Ron Džonson, a nešto malo pre njega i nemački šef diplomatije Zigmar Gabriel koji je poručio da Srbija mora prihvatiti nezavisnost Kosova ako želi da uđe u EU, a koga je srpski šef diplomatije Ivica Dačić ispratio rečima “Putuj Gabriele!”, evo sada i visokog ruskog gosta.

Pre nego što je i kročio na srpsko tle, Sergej Lavrov je uputio tešku kritiku Briselu i uznemirio duhove na Balkanu. U intervjuu za Euronjuz dan pre posete izjavio je, naime, da EU, ako nastavi politiku uslovljavanja, rekao je čak i ultimatuma, prema državama Zapadnog Balkana, može dovesti do ukrajinskog scenarija u tom regionu.

Ono što se dogodilo u Ukrajini, naveo je, posledica je širenja NATO-a, koji je stizao sve bliže ruskim granicama, a Evropska unija je preuzela takvu filozofiju i takav mentalitet.

– Sada u tu igru žele da uvuku i Balkan, postavljajući balkanske države pred izbor – ili ste sa Zapadom ili ste sa Rusijom. Takav isti izbor su tražili da napravi i Ukrajina i tada je došlo do pukotine u ukrajinskom društvu, u ukrajinskoj državi, koja je dovela do neustavnog prevrata… u unutrašnjem političkom životu naše susedne države – reči su Sergeja Lavrova.

Srpski državni vrh ostao je nem na Lavrovljeve asocijacije na ukrajinski scenario na Balkanu, uprkos tome što je još pre četiri godine poručivao – najglasniji je u tome bio tada prvi potpredsednik ondašnje vlade Aleksandar Vučić – da u Srbiji neće biti ukrajinskog scenarija, šta god se pod tim podrazumevalo.

“Zapad posvađao bratske narode – ruski i ukrajinski”

Iz bočnijeg ešelona vlasti na Lavrovljevu poruku, apsolutno je podržavši, reagovao je jedino Nenad Popović, lider Srpske narodne partije i ministar za inovacije i tehnološki razvoj, percipiran, inače, kao ruski čovek u aktuelnoj srpskoj vladi.

– Rusija najbolje zna kakav problem je Zapad izazvao u Ukrajini, kako su se dva bratska naroda, ruski i ukrajinski, posvađali, i vidi da jedna ista ruka pokušava da ovde napravi pritisak na Srbiju… na ove ostale učesnike procesa u regionu, kako bi Srbija odustala od onoga što je njeno, a to je naše Kosovo – kazao je Popović.

S druge strane, poziciona Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) optužila je u saopštenju šefa ruske diplomatije Lavrova da “preti” Srbiji ukrajinskim scenarijem, to jest građanskim ratom.

“Svojim poređenjem Srbije sa Ukrajinom, ukoliko srpsko društvo nastavi da usklađuje svoju spoljnu i bezbednosnu politiku sa EU, Lavrov je poslao ozbiljnu i nedvosmislenu pretnju Srbiji”, upozorila je LSV i pozvala ministra spoljnih poslova Ivicu Dačića i ostale predstavnike vlasti u Beogradu da jasno odbiju preteće poruke šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova.

Izvor:
Radio Slobodna Evropa

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here