EPA/Maciej Kulczynski
Američki vojnici

Sumirajući u podužem tekstu sve što se događalo u Srbiji poslednjih dana povodom tzv. špijunske afere, RT ističe da je načelnik uprave za analitiku BIA Relja Željski rekao lokalnim medijima da Rusija sigurno nije jedina zemlja koja se bavi „obaveštajnim i subverzivnim aktivnostima“ na teritoriji Srbije.

Njegove reči, ističe ruska televizija RT, odjeknule su kod mnogih Srba, koji su se označili „ruskim špijunom“ na društvenim mrežama i istakli da će rado besplatno pomoći Moskvi. Drugi su primetili da su strani špijuni pre nekoliko godina upali u zemlju i da je NATO uspostavio svoju ekspozituru i to u Generalštabu Vojske Srbije, nakon 2000. godine.

RT navodi da je do sada najpoznatiji špijunski skandal u Srbiji bio hapšenje Momčila Perišića 2002. godine, penzionisanog generala koji je tada bio zamenik premijera. Uhapšen je u motelu kod Beograda, tokom sastanka sa osumnjičenim špijunom i službenikom američke ambasade Džonom Dejvidom Nejborom. SAD su se pozvale na diplomatski imunitet i protestovale zbog „neosnovanog zatvaranja“, evakuišući ga iz Srbije odmah nakon puštanja iz pritvora.

Ova televizija hronološki navodi sve okolnosti u vezi sa slučajem “ruski špijun”:

Vlada u Beogradu saopštila je da neće menjati politiku prema Moskvi nakon što se na internetu pojavio video-snimak osumnjičenog „ruskog špijuna“.

Pres konferencija predsednika Aleksandra Vučića povodom snimka bila je u centru poslednjeg „špijunskog skandala“, a srpska kontraobaveštajna agencija BIA u četvrtak je saopštila da je čovek koji se sastao sa penzionisanim oficirom Vojske Srbije „ruski obaveštajni operativac“. Ranije su mediji identifikovali tog čoveka kao Rusa potpukovnika Georgija Klebana, koji je bio na dužnosti u ruskoj ambasadi u Beogradu do juna.

– Nećemo menjati našu politiku prema Rusiji, koju vidimo kao bratsku i prijateljsku zemlju, ali ćemo ojačati sopstvenu obaveštajnu odbranu – rekao je Vučić novinarima posle sastanka Saveta za nacionalnu bezbednost.

Nijedna obaveštajna služba nije potvrdila vlasništvo nad video-snimkom, a BIA je sama negirala da stoji iza operacije.

Sumnjičavi Srbi uočili su i činjenicu da je jedan od ljudi koji je promovisao video bombu – Hristo Grozev, bugarski novinar britanskog bloga „Belingket“, koji je blizak Atlantskom savetu i britanskoj Vladi.

Drugi bugarski novinar koji nije povezan sa „Belingketom“ nedavno je dokumentovao primerke oružja i municije napravljene u državnoj fabrici „Krušik“ u Valjevu, koje je, kako se navodi, prodato SAD i drugim zemljama NATO-a, a koje je završilo u rukama terorista Islamske države i ukrajinskih snaga koje se bore u Donbasu, zaključuje RT.

1 COMMENT

  1. u Srbiji je na zalost vec dvadesetak godina najvaznija senzacija u medijima, novinari za smrdljive pare pune glave ljudima idiotlucima, nesto mora da nastavi podelu nacije, cetnike i partizane sad nasledili rusi i amerikanci, niko se ne zgrazava nad samom cinjenicom da Srbija nije samostalna drzava jer u odbrambenim strukturama sede englezi, ameri, rusi, zapravo nije ni bitno ko vec je bitno da stranci kreiraju politiku nase zemlje, sto je sustinska kapitulacija, ali prljavi novinari od Srbije ne dobijaju pare da pisu o realnosti, pa onda udri po senzacijama koje zapravo ni nisu nikakve senzacije nego surova realnost…

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here