Priština danas obeležava 20 godina od ulaska trupa NATO-a na teritoriju Kosova.

Tim povodom u Prištinu, na centralnu proslavu, stigli su tadašnji predsednik SAD Bil Klinton i njegova državna sekretarka Medlin Olbrajt, koji su dočekani uz najveće počasti. O toj godišnjici tekst je imao i britanski Gardijan, a tom temom bavili su se i neki regionalni mediji.

I ruski mediji objavili su tekst o tome. Naime, “Raša tudej” je na svom sajtu objavila tekst pod naslovom “Kako je Moskva počistila NATO tajnim napadom na aerodrom“.

U tekstu se navodi da NATO bombardovanje Jugoslavije ima i jednu svetlu epizodu koje se Rusi rado sećaju, a to je iznenadna akcija ruskih trupa koji su zauzeli strateški važan aerodrom kod Prištine i to pred nosom Britanaca.

Akcija je, navodi RT, izvedena u strogoj tajnosti, a takođe je tako i planirana. Ruske trupe bile su poslate u BiH, kao deo SFOR-a, i dok su tamo vršili trening van baze tih međunarodnih snaga, 15 oklopnih vozila, sa još oko 20 propratnih vozila i 200 ruskih specijalaca iskralo se i krenulo ka jugu.

Destinacija je bila Kosovo, koje je bilo spremno da proglasi nezavisnost dok je Srbija bila bombardovana od NATO, navodi Raša tudej i dodaje da su Srbi već bili poraženi, spremni da prihvate da napuste teritoriju Kosova, a da NATO trupe uđu.

Ruske trupe trkale su se s NATO trupama, ali i s trupama Oslobodilačke vojske Kosova, ko će pre zauzeti aerodrom Slatina – jedini aerdrom sposoban da prima velike vojne avione.

Manevar koji su Rusi izveli nije međutim, ističe dalje RT, imao samo vojnu važnost, nego i političku, jer je bombardovanje SRJ, inače vekovnog saveznika Rusije, bio svojevrstan šamar Moskvi.

“Rusko vojno rukovodstvo i ja bili smo ubeđeni da nikakve vojne intervencije NATO-a neće biti na našu akciju”, izjavio je penzionisani general Georgi Špak, glavnokomandujući ruskim trupama.

“Osim toga, mirovne misije su internacionalne tako da smo računali da NATO generali potroše dosta vremena kako bi iskoordinirali svoje akcije”, dodao je penzionisani general.

Ruska motorizovana brigade stigla je na aerodrom Slatina rano ujutro, 12. juna 1999, oko 20 minuta pre nego što su poslednje srpske trupe napustile teritoriju aerodroma. “Bojali smo se da ne zakasnimo, ali ne zbog NATO trupa, već zbog albanskih, koje su se šunjale svuda okolo, spremne da upale alarm”, rekao je komandant te jedinice Sergej Pavlov.

Za uspeh akcije zaslužan je i specijalni tim od 18 obaveštajaca koji su ušli na Kosovo u maju kako bi pripremili teren za operaciju.

Ironično, najveća pretnja za izvođenje tajnog zadatka bili su Srbi, jer su se previše radovali dolasku ruskih trupa čim su ih videli kako idu prema aerodromu Slatina.

Komandant Pavlov kaže da im je vikao “Idite, idite”.

Nekoliko trenutaka kasnije stigli su i Britanci, bilo je tu i nekog potezanja oružja, ali na kraju akcija je izvedena bez ijednog ispaljenog metka, ističe RT.

 

2 COMMENTS

  1. Zasto su onda otisli,nego dogovor Rusi radili za Nato, da izgleda lepse u ocima naroda.
    Sto su onda otisli.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here