Tanjug
Aleksandar Vučić

Fond za izbegla i raseljena lica i saradnju sa Srbima u regionu AP Vojvodina, uručio je 25 tona stočne hrane povratnicima u Drvaru, Bosanskom Grahovu, Glamoču i Bosanskom Petrovcu, u Federaciji BiH.

Za ove većinski srpske opštine, koje su se Dejtonskim sporazumom našle van granica RS, Federacija BiH ne brine, ali materijalna pomoć iz Srbije, kao i poseta predsednika Aleksandara Vučića Drvaru prošle godine, predstavljaju i moralnu podršku tamošnjim Srbima i posebno povratnicima da vekovna ognjišta viša nikada ne napuštaju.

Tako je Bosansko Grahovo jedna od najnerazvijenijih opština u Federaciji BiH, pa je pomoć u stočnoj hrani od velikog je značaja, jer je poljoprivreda za većinu domaćinstava jedini izvor egzistencije. Načelnik opštine Uroš Đuran kaže da u ovoj opštini najviše stočara ugaja ovce, koze i svinje. A podrška iz Srbije se sve više širi na ceo ovaj kraj.

Zahvaljujući donacijama Srbije u Drvaru su rešeni brojni dugogodišnji infrastrukturni problemi. Rekonstruisana je Služba hitne pomoći, asfaltirani su lokalni putevi. U ovoj opštini najavljuju i rekonstrukciju vodovodne mreže i realizaciju nekoliko infrastrukturnih projekata u mesnim zajednicama. Za sve to, Vlada Srbije je u dva navrata izdvojila ukupno 1,44 miliona evra. Međutim, sigurno je najveći značaj imalo otvaranje pogona tekstilne industrije Jumko, gde je Vlada Srbije uložila 500.000 evra kako bi odmah posao našlo 80 Drvarčana.

Šansa za sve porodice

Vesna Rodić kaže da je bila nezaposlena sve dok nije dobila priliku u u pogonu Jumka, ali i druge porodice su tako dobile priliku za bolji život i ostanak.

– Naravno da je Jumko dobro došao, tu sam počela da radim. To mi je glavni izvor prihoda, muž mi je nezaposlen. Živimo od toga, mada se dodatno bavimo domaćim proizvodima – kaže Vesna Rodić.

Drvarčani kažu da od povratka na svoja ognjišta do danas vlasti Kantona 10 i Federacije nikada nisu imale sluha za Drvar i druge opštine sa većinskim srpskim stanovništvom. Bez Srbije, kažu, ovaj grad ne bi opstao.

Oprema za Hitnu pomoć

Zahvaljujući prvoj donaciji od milion evra olakšan je i težak period pandemije privrednicima i poljoprivrednicima. Načelnica Drvara Dušica Runić kaže da su jedna od retkih opština koja je to uradila upravo zahvaljujući sredstvima Srbije.

– To ne bismo mogli uraditi da nije bilo ove pomoći. U toku je i realizacija određenih infrastrukturnih projekata – veli načelnica.

S obzirom na to da su bolnice u Federaciji BiH i Republici Srpskoj od Drvara udaljene preko stotinu kilometara, drugom donacijom Vlade Srbije od 440.000 evra, unapređen je rad Doma zdravlja.

– U potpunosti je rekonstruisana služba Hitne pomoći, nabavljena je kompletna oprema, urađena je digitalizacija RTG aparata i na ovaj način smo u teškom vremenu pandemije uspeli da unapredimo primarnu zdravstvenu zaštitu – navela je Runićeva.

Prvi u dobru i zlu

I mimo plana upućena je pomoć kada je bilo najpotrebnije. U jeku pandemije ministar finansija Srbije Siniša Mali posetio je Drvar i u ime Vlade rbije uručio dva respiratora Domu zdravlja i drugu medicinsku opremu. On je posetio i Hitnu pomoć u Drvaru, za čiju rekonstrukciju je Vlada Srbije uplatila sredstva, i uručio i kombi za prevoz dece.

Ne zaostaju ni lokalne samouprave, pa su tako prošle godine biblioteka, osnovne škole, građani i učenici Bačke Palanke uputili u Bosanski Petrovac nekoliko hiljada knjiga, hranu, igračke, odeću i druge stvari.

Radna mesta za ostanak

Načelnica opštine Drvar Dušica Runić nedavno je u poruci predsedniku Aleksandru Vučiću istakla je zahvaljujući Srbiji u Drvar vraćana nada u bolje sutra. Ali, o tome najbolje svedoče žitelji

Drvara koji su našli posao u pogonu Jumka, gde je krajem prošle godine počelo da radi još 20 žena.

U drvarski Jumko repromaterijali dolaze iz Vranja i šiju se radna odela, odnosno kombinezoni za Elektroprivredu Srbije, kao i druga roba. Na posao ovde putuju i radnici iz Grahova i drugih mesta, pa su po otvaranju odmah organizovani prevoz i ishrana zaposlenih.

Radnice ističu da zahvaljujući ovom zaposlenju planiraju da nastave život u Drvaru. Tako je Gordana Martilinović ispričala da je godinama bila bez posla i da joj ovo radno mesto mi znači puno.

– Zadovoljna sam i prezadovoljna uslovima. Otvaranje fabrika može zaustaviti odlazak ljudi sa ovih prostora – rekla je Gordana.