Youtube
Kalum Monsi postao je Hana

Australijski rukometni reprezentativac Kalum Monsi postao je prvi transrodni sportista i sad se zove Hana.

 

Australijska fudbalska liga dozvolila je da se takmiči u ženskoj ligi i to u najvišem rangu.

Kalum Monsi je za australijsku rukometnu reprezentaciju odigrao 22 utakmice i nastupio je na Svetskom prvenstvu u Španiji 2013. godine. Monsi je počeo rodnu transformaciju promenivši ime u Hana, pre četiri godine. Počeo je sa hormonskom terapijom i pokušao je da karijeru nastavi kao rukometašica, ali nije dobio dozvolu Australijskog rukometnog saveza.

Hana se potom okrenula australijskom fudbalu, najpopularnijem sportu u toj zemlji. Do sada je australijski fudbal igrala na lokalnom nivou, a od 2018. može da nastupa i u najjačem rangu u nekoj od saveznih država.

Hana Monsi će naredne godine igrati za Australiju na šampionatu sveta za rukometašice u Tokiju. Posle 18 meseci detaljnih kontrola i analiza, Hana je u aprilu ove godine dobila dozvolu nacionalnog saveza, a zatim i Svetske rukometne federacije, da se priključi reprezentaciji.

Hana igra na poziciji pivota, na kojoj je igrao i Kalum – visoka je 188 centimetara, teška 100 kilograma, pa je samim tim vrlo nezgodna za čuvanje.

– Povratak rukometu je bio poslednja kockica u mozaiku mog novog života. Sada sam potpuno ispunjena – rekla je Hana Monsi.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here