EPA-EFE/ROBERT GHEMENT
Rumunska vojska

Ministar odbrane Vasile Dinču izjavio je da Rumunija u ovom trenutku neće ulaziti ni u kakav rat, ali je istakao da zemlja mora da bude spremna na posledice potencijalnog sukoba na granici Ukrajine.

– Rumunija se u ovom trenutku neće upuštati ni u kakav rat, već mora da bude spremna na posledice potencijalnog sukoba na ukrajinskoj granici – rekao je Dinču za televiziju “Digi 24”, prenosi agencija Ađerpres.

On je rekao da rumunske vlasti ne očekuju da će u ovom trenutku početi rat u Ukrajini.

– Ne možemo sa sigurnošću da kažemo da li će biti rata u Ukrajini, jer bi to bilo veoma skupo za Rusiju. Glasom generalnog sekretara Stoltenberga, NATO je saopštio da vojna intervencija ne dolazi u obzir, jer Ukrajina nije članica Alijanse, tako da vojni odgovor nije opcija. Sa ove tačke gledišta, Rumunija i NATO se neće upuštati u aktivna vojna neprijateljstva. Naravno, možemo da budemo svedoci ekonomskog rata i drugih vrsta borbi, ekonomskih sankcija ukoliko dođe do sukoba, ali u ovom trenutku ne očekujemo, da tako kažem, vruć rat – istakao je rumunski ministar odbrane.

Upitan da li Rumunija u narednom periodu očekuje talas ukrajinskih izbeglica, Dinču je rekao da se vlasti spremaju za to.

– Ukoliko pogledamo sve vrste vojnih sukoba, može doći do masovnih migracija i bekstva od rata. U ovom trenutku spremni smo da pružimo pomoć migrantima, ako zatreba. To je humanitarna dužnost – poručio je on.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here