EPA/Robert Ghement
NATO vojnici

Visoki savet bezbednosti Rumunije doneo je odluku da se preduzmu koraci u cilju povećanja prisustva NATO u zemlji, izjavio je predsednik države Klaus Johanis.

„Na sednici Saveta smo razmotrili bezbednosnu situaciju u regionu Crnog mora. Odlučili smo da preduzmemo više važnih mera: da načinimo konkretne korake u cilju povećanja prisustva NATO u Rumuniji, a takođe vlada je nastavila da pravi plan za slučaj potencijalnog talasa izbeglica na našu teritoriju“, rekao je Johanis.

Prema njegovim rečima, Rumunija i Ukrajina imaju 6.000 kilometara dugu zajedničku granicu i zbog toga je neophodno da bude spremna za bilo koji scenario razvoja događaja.

Podsetimo, Moskva je u decembru prošle godine uputila Zapadu u pisanoj formi zahteve za garancije bezbednosti. Dokument, između ostalog, uključuje odredbe o međusobnom nerazmeštanju raketa srednjeg i kratkog dometa u međusobnom dometu, odustajanje od daljeg širenja NATO-a na račun bivših sovjetskih republika i o smanjenju broja vojnih vežbi.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije preciziralo je da zahtevi podrazumevaju i da NATO povuče svoje snage iz Rumunije i Bugarske, što je Alijansa odbila.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here