Rumunski “porez na debljinu”

0

 

Brza hrana biće dodatno oporezovana u Rumuniji
 

 

Rumunsko Ministarstvo zdravlja je, kako prenosi londonski "Tajms", najavilo da će brza hrana koja sadrži više soli, masti i šećera biti dodatno oporezovana. Time će, kako se očekuje, biti poboljšan kvalitet ishrane stanovništva i biće popunjen državni budžet, koji je posle recesije koja je teško pogodila Rumuniju proteklih godinu dana, poprilično ispražnjen.

 

Novi porez će predstavljati deo prodajne cene brze, odnosno nezdrave hrane, ali mineralna voda i sokovi neće biti dodatno oporezovani. Rumunski zvaničnici navode da jedna četvrtina stanovništva te zemlje spada u kategoriju gojaznih. Mera Bukurešta omogućiće uvođenje sličnog poreza i u drugim zemljama EU, piše "Tajms".

 

Evropska komisija je rekla da Rumunija, koja je postala članica EU 2007. godine, "slobodno može povećati porez na ovaj način".

 

Međutim predsednik rumunskog sindikata prehrambene industrije Dragoš Frumosu tvrdi da su takvi planovi kontraproduktivni. Porez na brzu hranu će dovesti do povećanja cena i smanjenja prodaje, zbog čega će multinacionalne kompanije biti primorane da odu u druge zemlje, pa će mnogi Rumuni ostati bez posla, smatra Frumisu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here