EPA/JULIEN WARNAND
Ministar inostranih poslova Nemačke Hajko Mas

Šef nemačke diplomatije Hajko Mas izjavio je da će podržati uvođenje sankcija protiv određenih lica u Rusiji zbog pritvaranja opozicionara Alekseja Navaljnog, ali je naglasio da treba sačuvati dijalog sa Rusijom.

– Razgovaraćemo o Rusiji, posebno o incidentu sa Navaljnim, kako se Rusija ponaša prema njemu. Odmah nakon trovanja smo jasno pokazali da nismo spremni da se mirimo da kršenjima međunarodnog prava i uveli sankcije. Danas ćemo razgovarati da li ćemo naložiti da se pripreme nove sankcije Rusiji, posebno zbog presude Navaljnom i činjenice da je zatvoren – izjavo je Mas na početku samita šefova diplomatije EU u Briselu.
Ministar je dodao da se zalaže za pripremu novih sankcija.

– Zalažem se da se izda nalog da se pripremi spisak sankcija protiv određenih lica – dodao je on.

– U isto vreme, treba da tražimo put, kako da nastavimo dijalog sa Rusijom. Rusija nam je potrebna za rešavanje mnogih međunarodnih konflikata. Zato će to biti predmet razgovora – kako da se očuva konstruktivni dijalog sa Rusijom, čak i kada su se odnosi EU i Rusije, očigledno, našli na najnižoj tački – izjavio je Mas.

Ministri, po njegovim rečima, razgovaraće i o situaciji u Mjanmaru nakon vojnog puča. Mas je naglasio da EU očekuje diplomatskim merama pomogne u rešavanju političke situacije u toj, ali nije isključio ni uvođenje sankcija, kao „krajnju meru“.

5 COMMENTS

  1. Pitam se dokle ce Rusi izigravati slabice i i glupane da se ovi igraju sa njima kako hoce .Merom treba odgovoriti merom jer bi sve drugo bilo samo na stetu jedne strane

  2. ma nemoj.aj ti kazni ruse budalo jedna.rusi su dosli do minhena jednom.dodju li drugi put tu ce i ostati

  3. Hajko,samo udri! Celu ste Evropu upropastili sa vašim novim načinom ratovanja,u rukavicama! Jadni smo mi ostali Evropljani što trpimo vas bolesne Nemce,sve ove godine! A još čudnije je što vas Rusi trpe,s obzirom na to koliko ste im zla naneli dosad!

  4. Nemogu oni da no zovu ponovo kataklizmu za svoj narod samo ovoga pute nece Nemacke vise biti koji je to DEBIL

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here