EPA-EFE
Donald Tramp

Pobuna u Sjedinjenim Američkim Državama ne jenjava posle ubistva Afroamerikanca Džordža Flojda, a Džozef Bajden demokratski kandidat za predsednika države optužuje protivnika aktuelnog šefa države, republikanca Donalda Trampa da je “zemlju pretvorio u bojno polje”.

Pozadina je rušenje Trampa, kaže za “Vesti” stručnjak za bezbednost prof. dr Miroslav Bjegović, koji u ovim događanjima vidi i albanske prste zbog čega se kako je ukazao i Srbija može naći u opasnosti.

U korist Bajdena

– Duboka država SAD je iskoristila tragičan događaj, prouzrokovan neprofesionalnim i nezakonitim ponašanjem njujorškog policajca, da podstakne proteste na rasnoj osnovi. Zloupotrebila je najosetljivije i najopasnije pitanje za unutrašnju bezbednost SAD od njenog nastanka, a u cilju usmeravanja krivice na Trampa čiji ugled treba oslabiti pred predsedničke izbore u novembru – ocenio je ovaj stručnjak.

On napominje da se u ovim demonstracijama primećuje i popriličan broj ekstremnih učesnika koje je Tramp nazvao propalicama i gubitnicima.

– Oni ne protestuju iz ubeđenja i zarad pravde već su za tu ulogu dobro plaćeni prljavim novcem narko-mafije, prvenstveno albanske čiji je ukupan udeo prometa narkoticima u SAD veći od 40 odsto. Ta mafija potplaćuje preko albanskih lobista duboku američku državu, a zajednički cilj im je srušiti Trampa na predstojećim izborima. Ovakav razvoj događaja koji prvenstveno odgovara demokratama i njihovom kandidatu Džonu Bajdenu koji se, kako vidimo, interesno i otvoreno stavio na stranu demonstranata radi prikupljanja političkih poena i pobede na izborima, bio bi velika opasnost po nacionalnu bezbednost SAD i mogućnost izbijanja građanskog rata – tumači Bjegović.

S druge strane, kako ističe, prouzrokovao bi veliku političku i bezbednosnu opasnost za Srbiju i rešavanje kosovskog problema.

– Verujem da će za dan-dva Tramp reagovati po ustavnom ovlašćenju i upotrebiti vojsku da reši kriznu i zloupotrebljenu situaciju i da će u narednom periodu građanima SAD objasniti pozadinu ovih veoma opasnih bezbednosno-političkih dešavanja – zaključio je Bjegović.

Brojne spekulacije

Analitičar Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose kaže da “generalno, dešavanja u SAD sa Srbijom nemaju veze, koliko mi mislimo da imaju”.

– Sve su to spekulacije o srpskom i albanskom lobiju, a reč je o domaćoj kuhinji. Albanski lobi je jak u Njujorku, Ilinoisu i Nju Džerziju, a dva ključna savetnika u Savetu za nacionalnu bezbednost su kod predsednika SAD Donalda Trampa. Ali, imali smo i neke ljude srpskog porekla u Trampovoj kampanji na lokalnom nivou – ukazuje Janjić na veze koje postoje i sa srpskim i s albanskim taborom.

Kada je, reč o lobiranju, kaže, dovoljno govori citat jednog republikanca “plaćen sam da govorim poluistinu, ali kao političar moram da znam istinu”. SAD su uključene u pregovore o Kosovu, a Janjić ne vidi razlog za promene na tom planu, osim u slučaju mnogo većih nemira.

– Uprkos dešavanjima u SAD, nestabilnoj političkoj situaciji na Kosovu i izborima u Srbiji, Evropa i Amerika su spremne za nastavak dijaloga Beograda i Prištine i u avgustu ili septembru može se očekivati rad na sveobuhvatnom sporazumu pod rukovodstvom EU i uz posmatračku ulogu SAD, a završiće se najranije u proleće 2021. godine – otkriva Janjić svoja saznanja.

On napominje da Trampova administracija, kada je reč o Srbiji i Kosovu pokazuje veću širinu i više razumevanja od EU koja se drži stavova Kontakt grupe da nema promene granica.

– To je njihova poruka da je sve moguće – ukazuje zašto Tramp ima naklonost u Srbiji.

Zemlja u magli

Dušan Janjić kaže da je trenutna slika u SAD nejasna i za Amerikance.

– Mnogi su bez posla i zdravstvenog osiguranja, a naročito je pogođena sirotinja posle započete reforme zdravstvenog sistema Baraka Obame koju je blokirao Tramp, što ih okreće demokratama. Na drugoj strani oni koji smatraju da im Crnci i Hispanoamerikanci smetaju i oni su za Trampa, pa se ne zna u kom pravcu će se SAD kretati, ni kome će situacija koristiti na izborima za predsednika. Srbija ne treba da se gura u svađu koja sa nama nema veze – kaže Janjić.

Neprepoznatljiva sila

Amerika je okrenuta naglavačke, nakon nekoliko ogromnih udaraca za manje od tri meseca. Nemiri koji bukte više od nedelju dana, desili su se usred bitke sa virusom COVID-19  od kojeg je umrlo više od 106.000 ljudi, a broji se u proseku 900 umrlih dnevno. Bez posla je 40 miliona ili svaki četvrti radno sposobni građanin.