Rušenje posle 30. maja 2015.

0

Novi rok, stari uslovi: Cenu legalizacije određuje lokalna samouprava 

Pojasnila je da uslovi za legalizaciju nisu izmenjeni, već samo rok, da će cenu ovog poduhvata građanima određivati opštine.

Svi koji su, prema njenim rečima, podneli samo jedan papir, sada mogu da dopune zahtev drugom potrebnom dokumentacijom.

– Podneto je više od 800.000 zahteva od kojih je mali broj rešen. Efekti zakona koji je na snagu stupio pre godinu dana su jako loši, u proseku rešeno je tek tri do pet odsto ovakvih slučajeva – pojasnila je Damjanovićeva zašto je zakon u roku od godinu dana ponovo menjan, priznajući tako da nije problem u onima koji su se rešili na "divlju gradnju", već u sporosti države.

 

Paprene cene

Cene upisivanja u knjige divlje građenih objekata variraće od grada do grada, a prema proračunima po zakonu legalizacija divlje građene kuće od stotinak kvadrata u trećoj zoni u Beogradu koštaće blizu milion dinara. Odnosno, kako se čulo, najmanje 7.000 dinara po kvadratu za naknadu za uređenje građevinskog zemljišta. U Sokobanji je cena oko 3.000 dinara po kvadratu. Jedina olakšica je što se legalizacija može plaćati na rate.

Zakon propisuje da građani mogu da legalizuju objekte koji su izgrađeni i posle 2009. godine, mada se prvobitni vladin predlog odnosio na bespravne objekte izgrađene do 11. septembra te godine, a za koje je zahtev za legalizaciju podnet do 11. marta 2010.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here