Tanjug/AP

Zamenica ukrajinskog ministra odbrane Hana Maljar rekla je na Telegramu da Rusi artiljerijom uništavaju Bahmut, a dovode i profesionalne padobrance.

– Neprijatelj polako napreduje u samom Bahmutu, artiljerijom potpuno razarajući grad. Osim toga, neprijatelj dovodi profesionalne padobrance. Teške borbe se nastavljaju sa različitim rezultatima. U trenutnoj situaciji naši vojnici daju sve od sebe, a još više – rekao je Maljar.

Ona je navela da su ukrajinske snage oslobodile oko 20 kvadratnih kilometara teritorije od ruskih snaga oko istočnog Bahmuta.

– Ukrajinci su poslednjih dana oslobodili oko 20 kvadratnih kilometara teritorije od ruskih snaga oko istočnog Bahmuta – rekla je ona.

Ona je na Telegramu napisala da su ruske snage napravile “neki” napredak u samom gradu Bahmutu i ​​da se teške borbe nastavljaju.

– Činjenica da odbrana Bahmuta traje toliko meseci i da ima pomaka u pojedinim oblastima govori o snazi naših boraca i visokom stepenu profesionalizma komande odbrane. Podsetiću da je neprijatelj u prednosti u broju ljudstva i naoružanja. Istovremeno, zahvaljujući dejstvima naše vojske, on u leto nije uspeo da sprovede svoje planove u pravcu Bahmuta –  istakla je ona.

Podsećanja radi, izveštaj Instituta za proučavanje rata (ISV) pokazuje da razmeštanje niskokvalifikovanih ruskih snaga na bokovima oko Bahmuta ukazuje da je rusko Ministarstvo odbrane odustalo od opkoljavanja ukrajinskih snaga u ovom gradu.

Rusko Ministarstvo odbrane je verovatno počelo da odbacuje prioritet nastojanjima Bahmuta u januaru 2023. kada je Ministarstvo odbrane prestalo da regrutuje Vagnerovu grupu, što je verovatno navelo Prigožina da pojača napore na liniji Soledar-Bahmut u januaru i javno se požali na nedostatak Ministarstva odbrane. Podrška odbrane njegovim naporima počevši od februara 2023.

2 COMMENTS

  1. Rusi su uvek bili heroji. Nad berlinskim devojcicama od 7-8 godine i zenama do 88. Evo sad nastavljaju borbr sa civilima.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here