Rusi i Srbi jedna duša

0

Posle letnje pauze, ovo je bilo prvo okupljanje u srpskoj zajednici, tako da pričama i utiscima sa odmora nije bilo kraja.

 

Ipođakon Sergej iz ruske crkve, koji je i ranije, dok je službovao u Hanoveru, posećivao srpsku crkvu u Hildeshajmu i Himelstiru, poručio je na srdačnoj mešavini ruskog i srpskog "Srbi – to je naša duša".

 

Kolo u porti

Više stotina ljudi je prodefilovalo tokom dana, igralo i uživalo u dobrom roštilju i u muzici orkestra Duleta Jovanovića, tako da ni kolo nije izostalo u travnatoj porti. Sve što je vredni roštiljski tim koji čine Snežana, Mara, Đura, Lala i Drago spremio, pojelo se. Prebrojano je više od 450 prodatih porcija roštilja, a kako kažu i sami su bili iznenađeni da je sve tako brzo otišlo.

– Kada je bilo bombardovanje Srbije, mi smo se okupljali i davali podršku srpskoj braći. Naše istorije, naše crkve – to je jedno. Naša emigracija je davno prebegla u Srbiju, a odatle su neki otišli u Nemačku i Ameriku, a mnogi su ostali i naučili su srpski – naveo je on.

 

Kako je rekao, on često i rado posećuje srpske crkve kada je hramovna slava, Božić i ostali veliki pravoslavni praznici.

– Samo, mi se ovde nikako ne osećamo kao gosti – već isključivo kao domaći – naglasio je ipođakon Sergej.

Saboru je prisustvovao i novi konzul u ambasadi Republike Srbije Kosta Simonović, kome srpska dijaspora nije nepoznato okruženje, jer je već više godina radio u Beču, ali je ovo bila dobra prilika za prvo upoznavanje sa zemljacima u Berlinu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here