EPA-EFE
Ruska vojska

Institut za proučavanje rata objavio je novu analizu i mapu sukoba u Ukrajini.

Rusko Ministarstvo obrane saopštilo je da se promenilo vođstvo centralnih i južnih snaga koje se bore protiv Ukrajine, potvrdivši tako izveštaje medija o promenama u vojnom vrhu, bar kada je reč o specijalnoj operaciji u Ukrajini.

Portparol ruskog Ministarstva obrane Igor Konašenkov izjavio je da sada zapovednik Centralnog vojnog okruga general-pukovnik Aleksandar Lapin zapoveda “centrom” snaga.

Te trupe odgovorne su za operacije u Lisičansku i Severodonjecku.

General Sergej Surovikin, zapovednik ruskih vazduhoplovnih snaga, zapoveda “južnom” oblašću. On je nadgledao opkoljavanje Hirske i Zolote.

Do restrukturiranja ruskog zapovedništva došlo je kako bi se bolje organizovale operacije u Ukrajini, navodi Institut za proučavanje rata (ISW).

Ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva i Institut za proučavanje rata još ranije su naveli da je rusko zapovedništvo smenilo nekoliko generala s ključnih operativnih uloga u Ukrajini.

Među tim generalima je i general-pukovnik Andrej Serdjukov i zapovednik ruske Južne vojne oblasti Aleksander Dvornikov.

ISW u svom izveštaju navodi da ukrajinski obaveštajci tvrde da je, uprkos svemu, malo verovatno da će se Belorusija uključiti u rat u Ukrajini.

Ukrajinski zvaničnici su potvrdili da su izgubili Severodonjeck, kao i da se u Lisičansku vode borbe.

Institut navodi i da ruske snage ojačavaju linije odbrane i pokušavaju da povrate izgubljene položaje duž južne ose, kao i da nisu uspeli da napreduju na severoistoku Izjuma ka Slovjanksku.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here