pixabay

Južnokorejski javni servis KBS objavio je da je više od 20 Rusa, u nameri da izbegnu mobilizaciju zbog rata u Ukrajini, doplovilo jahtama iz severnog Pacifika u Južnu Koreju, ali da je većini odbijen ulazak.

Rojters navodi da je veliki broj muškaraca napustio Rusiju otkako je predsednik Vladimir Putin naredio delimičnu mobilizaciju 21. septembra, ali da je većina pobegla kopnom, železnicom ili vazdušnim putem ka Evropi i susednim zemljama, poput Gruzije, Azerbejdžana i Kazahstana.

KBS je izvestio da je najmanje 21 Rus stigao na jahtama u luke na jugu zemlje, ali da je samo dvojici odobren ulazak, dok su ostali odbijeni uz obrazloženje vlasti da je njihov razlog dolaska “nejasan”.

Jahta sa pet Rusa napustila je u utorak južnokorejsko ostrvo Uleung, pošto su prethodno tamo stigli 30. septembra, a početna destinacija im je bio Vladivostok, rekao je pripadnik oblaske straže.

On je rekao da se jahta tu “sklonila od lošeg vremena”, a da su putnici dobili hranu i ostalu pomoć, međutim, odbio je da precizira zašto im nije dozvoljen ulaz.

KBS dodaje da su se tri jahte usidrile u jugoistočnu luku Pohang prethodnih nekoliko dana, a na njima su uglavnom ruski muškarci u dvadesetim i tridesetim godinama.

Ministarstvo pravde u Seulu nije saopštilo detalje o slučajevima jahti, ali Rusima je generalno dozvoljeno da uđu u zemlju bez vize, dok god imaju odgovarajuću dozvolu za ulazak koju mogu da dobiju elektronski.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here