Rusi kontejnerom “potopili” američki razarač, 27 osramoćenih mornara dalo otkaz

0

Američki razarač gluv i slep pod naletom Rusa, mornari posramljeni
 

Državni sekretarijat SAD priznao je da je posada američkog torpednog razarača "Donald Kuk" bila demoralisana posle susreta sa ruskim bombarderom koji nije imao bombe i rakete, već samo kontejner sa sistemom za radioelektronsku borbu.

 

Događaj se desio 12. aprila – ruski bombarder "Su-24" izvršio je kružni let nad američkim razaračem, a posledica je bila činjenica da je 27 američkih mornara napisalo izjavu o davanju otkaza iz flote. Što je tako preplašilo posadu torpednog razarača?

 

VIDEO: Leteći kamion novo oružje američke vojske

 

"Donald Kuk" je torpedni razarač Vojno-morskih snaga SAD četvrte generacije. Njegovo glavno oružje su krstareće rakete "tomahavk", koje mogu da lete do 2.500 kilometara i nose nuklearno punjenje. U običnoj ili udarnoj varijanti, brod je opremljen sa 56 ili 96 takvih raketa.

 

"Aegis" – čemu to služi… a uz to i ne radi

Torpedni razarač je opremljen najnovijim ratnim informacionim sistemom "Aegis", koji, između ostalog, ujedinjuje sredstva protivvazdušne odbrane svih brodova na kojima je postavljen u zajedničku mrežu, omogućujući istovremeno da se prati i gađa na stotinu ciljeva.

 

Na nadogradnji torpednog razarača smeštene su ogromne antene univerzalnog radara koje zamenjuju nekoliko običnih radiolokacijskih stanica. Uz "tomahavke" u univerzalnim lansirnim uređajima na "nosu" i krmi, nalazi se 50 dirigovanih raketa različite klase.

 

Bombarder Su-24 efikasan i bez bombi
 

Ruski bombarder "Su-24", koji je doleteo do "Donalda Kuka", nije imao bombe ni rakete. Pod trupom aviona nosio je kontejner sa sistemom za radioelektronske borbe "hibini" – navodi portal "Ruskog vesnika". Pošto se približio, "hibini" je isključio radar razarača, a zatim i sistem prenosa podataka – ukratko, ceo "aegis".

 

Podvijenog repa u Rumuniju

"Su-24" je posle toga simulirao raketni napad na oslepljeni i nemi brod. I potom isto to još nekoliko puta. Kada je bombarder napokon odleteo, "Donald Kuk" je odmah otplovio u rumunsku luku.

 

Analitičari ističu da će nagli razvoj nadzvučnih bespilotnih letelica postati još jedno mesto vojno-tehničkog suprotstavljanja Moskve i Vašingtona. Kao odgovor na pojavu američke doktrine "munjevitog globalnog udara", Rusija je spremna da razvije ništa manje globalni svemirski štit: Vojsku vazdušno-svemirske obrane.

 

Imaju "baćuške" još kečeva u rukavu

Osim "hibina", ruski Vojno-industrijski kompleks proizvodi i mnoge druge uređaje koji su u stanju da obeshrabre kako redovne jedinice protivnika, tako i teroriste. Jedinice vazdušno-desantnih vojski počele su da proizvode sisteme "infauna".

Namontiran na oklopnom transporteru ili drugoj ratnoj tehnici, taj sistem nalazi i zaglušuje neprijateljsku radio-vezu u kratkim ili ultrakratkim talasima i "uspavljuje" dirigovane mine. One eksplodiraju, ali tek pošto se kolona ruskih vojnika dovoljno udalji.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here