pixabay.com
Rusija

Ukrajinska ambasada u Srbiji oglasila se povodom pogoršavanja bezbednosne situacije u zoni rusko-ukrajinskog sukoba, saopštenjem prosleđenom medijima.

U saopštenju se navodi da, bez obzira na napore Ukrajine da nastavi sa Minskim procesom i implementira sporazume u okviru Normandijskog procesa, Rusija blokira mirovni proces i pojačava rusko-ukrajinski međunarodni oružani sukob.

“Rusija aktivno povećava svoje vojno prisustvo na privremeno okupiranim teritorijama Ukrajine, kao i u oblastima koje su u blizini Ukrajine, a broj kršenja režima prekida vatre na liniji razgraničenja u zoni sukoba u Donbasu se povećava”, stoji, između ostalog, u saopštenju ambasade.

Prema podacima Generalštaba oružanih snaga Ukrajine od kraja marta 2021. godine Ruska Federacija duž državne granice Ukrajine i na Krimu drži 28 taktičkih grupa bataljona, od kojih svaka ima po 600 ljudi.

“Na privremeno okupiranim teritorijama u Donjeckoj i Luganskoj oblasti nalazi se ruska okupatorska vojska, u čijem sastavu ima oko 28.000 ljudi, a koja deluje uz podršku ruske regularne vojske na komandnim položajima iz sastava kadrovske vojske oružanih snaga RF. Pored toga, u Rostovskoj oblasti postoji do 12 taktičkih grupa bataljona koje su u roku od 1-2 dana spremne za agresiju protiv Ukrajine”, navodi Ambasada Ukrajine.

Tvrdi se i da Rusija nastavlja da povećava broj trupa u blizini ukrajinske granice na severu, istoku i jugu.

“Samo tokom protekla 24 sata, 5. aprila, na području operacije Ujedinjenih snaga oružane jedinice Ruske Federacije prekršile su režim prekida vatre 7 puta, usled čega su poginula dva ukrajinska vojnika”, tvrdi još Ambasada.

“Ruske okupatorska vojska je na području naseljenog mesta Šumi 26. marta 2021. godine pucala na grupu koja se bavi uklanjanjem mina i deo je ujedinjenih snaga. Usled toga poginula su četiri pripadnika oružanih snaga Ukrajine, a dvoje je teško povređeno.”

“Eskalacija neprijateljstava i nasilja, koju sprovodi Rusija, ugrožava krhki mirovni proces, a takođe veoma pogoršava bezbednost civilnog stanovništva”, navodi se u tekstu.

A na kraju se još dodaje i da: “Akcije RF za eskalaciju sukoba praćene su svakodnevnom aktivnom i neverovatno ciničnom kampanjom dezinformacija ruskih medijskih platformi i institucija u inostranstvu, uključujući u Srbiji. Ova kampanja ima za cilj da diskredituje ukrajinsku stranu i opravda vojnu agresiju Moskve. Faktički Rusija pokušava da izmisli izgovor kako bi započela novu fazu oružane agresije, tako je delovao i Adolf Hitler pre napada na Poljsku.”

Ukrajina poziva rusku stranu da odmah zaustavi akcije koje su usmerene na pogoršanje bezbednosne situacije u zoni rusko-ukrajinskog oružanog sukoba i da se odmah vrati doslednom sprovođenju Minskih sporazuma.

1 COMMENT

  1. Sta ce NATO u Ukrajini ako je ona samostalna drzava i nije clanica NATO-a.Pustili su NATO da pridje Ruskim granicama za uzvrat ocekuju da udju u EU.To se nece dogoditi Ukrajini kao ni Srbiji jer nas smatraju kao gradjane drugog reda,koristice ih kao topovsko meso za ispipavanje Rusije koliko daleko smeju da idu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here