Rusi ljuti: Nove sankcije predstavljaju rat bez ikakve veze sa realnošću

0

Kriza u ukrajini je samo zgovor za sankcije: Sergej Nariškin
 

"Ukrajinski sukob je samo izgovor" za sankcionisanje Rusije, rekao je predsednik donjeg doma ruskog parlamenta Dume Sergej Nariškin koji je na listi osoba pogođenih evropskim sankcijama.

 

Kako prenosi agencija Ria Novosti, Nariškin je rekao da sankcije koje je najavio predsednik SAD Barak Obama "nemaju veze sa realnošću".

 

"Da nije bilo ovoga, našli bi nešto drugo", rekao je Nariškin i uporedio krizu u odnosima Rusije i Evropske unije sa situacijom uoči Prvog svetskog rata.

 

Još sankcija Rusiji, primirje ni na vidiku

 

Nove sankcije Evropske unije koje je uvela Rusiji, stupile su na snagu, a Obama je u četvrtak uveče takođe najavio sankcije Rusiji u oblasti finansija, energetike i odbrane kao odgovor na "nelegalne akte" Moskve u Ukrajini.

 

Finska se nada ukidanju sankcija

Finski premijer Aleksander Stub izjavio je da se nada da će EU preispitati i ukinuti sankcije protiv Rusije za nekoliko nedelja, preneli su finski mediji. Stub je rekao u finskom parlamentu da će EU krajem ovog meseca proučiti primenu plana o mirovnom rešenju oružanog sukoba na istoku Ukrajine. On je izjavio da se nada da će se posle razmatranja situacije u Ukrajini ukazati šansa za ukidanje restriktivnih mera.

"Evropa želi da ovim sankcijama pokaže da je jedinstvena, snažna i da brani svoje pozicije. Međutim, Evropa se nada napretku u pregovorima Rusije i Ukrajine, što bi omogućilo ukidanje sankcija. Ruske vlasti to vide kao ucenu", izjavio je Aleksej Makarkin iz Centra za političke tehnologije u Moskvi.

 

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je da EU uvođenjem novih sankcija Moskvi remeti mirovne napore u Ukrajini, preneo je Interfaks.

"Donošenje takve odluke u ovom trenutku, kada se mirovni proces stabilizuje, znači da je odabran put remećenja mirovnog procesa", rekao je Lavrov.

On je dodao da će Rusija odgovoriti na nove sankcije "mirno, adekvatno i, pre svega, da bi zaštitila svoje interese".

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here