Maxar Technologies
Nuklearna elektrana Zaporožje

U nuklearnoj elektrani Zaporožje već danima se postavlja specijalna konstrukcija za zaštitu objekata od ukrajinskog granatiranja.

Šef pokreta “Mi smo uz Rusiju” Vladimir Rogov je na svom Telegram kanalu napisao da je počela da se postavlja zaštitna kupola nad skladištem istrošenog nuklearnog otpada u nuklearki Zaporožje. Kupola je dizajnirana da štiti od fragmenata granata i improvizovanih eksplozivnih naprava bačenih sa dronova. Rogov je dodao da će kasnije zaštita objekta “biti ozbiljnija”.

Ukoliko bi projektil pogodio skladište istrošenog nuklearnog otpada, došlo bi do eksplozije. Stručnjaci upozoravaju da eksplozija ne bi bila nuklearna, ali proizvodi sagorevanja koji se dižu u atmosferu su radioaktivni. Među radioaktivnim izotopima ima kratkotrajnih koji će se relativno brzo raspasti i postati bezopasni, ali ima i onih koji mogu veoma snažno da zagade zemljište i vodu. Stepen zagađenja zavisi od jačine vetra, padavina i mnogih drugih faktora.

Nuklearna elektrana Zaporožje se nalazi na levoj obali Dnjepra u blizini grada Energodara. Ovo je najveća nuklearna elektrana u Evropi po broju blokova i instalisanoj snazi, elektrana ima šest agregata snage po jedan gigavat. Od marta je pod kontrolom ruske vojske. Ministarstvo spoljnih poslova Rusije je istaklo da je ovo opravdan korak kako bi se sprečilo curenje nuklearnih i radioaktivnih materijala.

Nuklearna elektrana je mesecima izožena granatiranju. Početkom decembra, šef IAEA Rafael Grosi je najavio planove za sklapanje sporazuma koji bi trebalo da zaustavi ove napade. Prema njegovim rečima, u toku su pregovori oko bezbednosne zone oko elektrane. Moskva je poslala svoje predloge IAEA sa konkretnim predlozima za stvaranje zone bezbednosti, međutim, nikakvi dokumenti još nisu usvojeni.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here