EPA/Milan Kammermayer
Češki predsednik Miloš Zeman

Predsednik Češke Miloš Zeman protiv je toga da Češka šalje vojnike kao pojačanje na istočno krilo NATO.

On veruje da će se Rusija i Ukrajina zadržati samo na verbalnom ratu, a maksimalno bi, po njegovom mišljenju, mogao da izbije lokalni sukob ograničen na dve separatističke proruske oblasti u Ukrajini.

– Sigurno se ne bih složio. Slanje naših vojnika bilo bi zveckanje oružjem. Ako Ukrajina nije članica NATO nema razloga da šaljemo vojnike – kazao je Zeman.

Češkom predsedniku međutim ne smeta to što je vlada premijera Petra Fijale odlučila da pošalje Ukrajini pomoć u naoružanju, konkretno artiljerijsku municiju, iako bi je radije prodavao nego poklanjao.

– U ukupnom obimu oružja, 5.000 artiljerijskih granata je zanemarljiv procenat. Ali ja bih sledio primer Turske koja je Ukrajini prodala dronove. Ja bih prodao tu municiju, ali razumem i argument da nam više nije potrebna, jer se topovi kojima je namenjena, izbacuju iz upotrebe – naveo je Zeman.

On se nada da će sadašnje tenzije oko Ukrajine i Rusije ostati na nivou verbalnog rata.

– Rusi nisu budale, a napad na Ukrajinu bio bi čista dobit samo time da Ukrajinu nekako vojno upozore, a daleko veći gubitak zbog raznih sankcija. Za sada smatram da je to verbalni rat na obe strane. I želim da ostane verbalni rat jer ljudski život je najviša vrednost – istakao je Zeman.

Češki predsednik dopustio je, međutim, da bi ipak u Ukrajini mogao da izbije i pravi sukob, ali, po njegovoj oceni, ograničio bi se samo na dve proruske separatističke oblasti.

– Taj sukob, ako bude, koncentrisaće se na pitanje dve separatističke republike i biće to ograničeni teritorijalni sukob – rekao je Zeman.

SAD, sa nedavnom objavom da se za 14 dana spremaju provokacije kako bi Rusija mogla da napadne Ukrajinu, Zeman je optužio da ili blefiraju ili ponovo imaju pogrešne informacije kao CIA u vreme napada na Irak 2003. godine kad se nije našlo nikakvo oružje masovnog uništenja.

1 COMMENT

  1. Bravo gospodine Zeman! U Iraku još uvek traže oružje masovnog uništenja, a koliko ljudi je poginulo zbog te laži?

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here