EPA/Yuri Kochetkov
Moskva

U Rusiji se pojavilo potrošačko društvo spremno da prihvati vojne operacije, ali ne i “ideju misionarskog žrtvovanja”, kaže za DW bugarski politikolog Ivan Krastev. On ne očekuje da se rat u Ukrajini uskoro završi.

– Ratovi proteklih decenija se nikada nisu završavali, ratna dejstva su u jednom trenutku jednostavno zamrznuta. To će se verovatno desiti i u ovom ratu. Biće primirja, ali pravog mira ne – kaže ugledni bugarski politikolog Ivan Krastev.

Kako dodaje, ako je tačno da Rusija priprema nove “referendume o nezavisnosti” na okupiranim teritorijama, to onda onemogućava i prave mirovne pregovore.

Krastev za DW navodi da u svakom ratu obe strane propagandno tvrde da pobeđuju, ali da u ovom slučaju Moskva ima potrebu da naglasi kako se bori protiv “celog Zapada”. To ima dvostruki cilj:

– Prvo, da objasni zašto Rusi ubijaju ljude u Ukrajini sa kojima su nekada živeli. I drugo, da objasni zašto Rusija nema očekivanu vojnu nadmoć. Jedino objašnjenje koje izgleda uverljivo u oba slučaja: Rusija se bori protiv celog Zapada. Teza je da je Zapad izigrao Rusiju, pa je Rusija žrtva a ne agresor – kaže politikolog.

Ideja da su Rusi “izabrani narod”, prema rečima Krasteva više nema uporište u društvu.

– Pojavilo se potrošačko društvo koje je spremno da prihvati vojne operacije na postsovjetskom prostoru, ali ne i ideju misionarskog žrtvovanja. Upravo zbog toga ruska vlada pokušava da izoluje ljude u velikim gradovima od onoga što se dešava u ratu. U Moskvi ili Sankt Peterburgu jedva da možete videti zloglasni simbol Z – kaže on.

Krastev, koji je šef Centra za liberalne strategije u Sofiji i stalni saradnik Instituta za humane nauke u Beču, kaže da eventualno proširenje rata na druge bivše sovjetske republike nije izgledno.

– To zavisi od toka rata u Ukrajini. Trenutno Rusija pokušava da izbegne široku mobilizaciju. Moskva ni pod kojim uslovima ne želi da šalje sinove urbane srednje klase na front. U zavisnosti od toga kako se stvari odvijaju u Ukrajini, Rusija bi zapravo mogla da napadne Moldaviju – ali ne i baltičke države. One su članice NATO i ako bi ih napala onda bi bio sasvim drugačiji rat – navodi politikolog.

5 COMMENTS

  1. Svako pise kako Mu se prohte,Niko nema zaista pojma sta se desava, posle 50 godina izlaze meli delici istine o zbivanjima, razlozima skoro nikad, sada svaka susa komentarise

  2. Ko voli rat.Niko ne voli rat.VESTI sire zapadnu propagandu .Sto ne pisete koliko amerikanci zele da idu u rat.Rusi su patriote i brane i branice svoju zemlju.Neki mali Bugarcic ocenjuje .Koliko Bugari zele u rat.Nemojte suvise se radovati izjavi Bugarina.VESTI samo ostanite na antisrpkoj i antiruskoj liniji bolje ce te se prodavati van Srbije u regionu

  3. Mogu da primetim da u tom pisanju ima mnogo logike i mogu da se povuku paralele s Kosovom .Da li je išta više vredno do život a ovo je 21 vek nije 19 i 20-ti i po naj manje 14. Kada porodica napravi i zaokruži uporište i cilj u životu onda je teško da se proguraju neki viši “patriotski” ciljevi koji mogu da istu razbiju. Vikači-bukadžije koji više ciljeve poturaju društvu po pravilu su za to dobro plaćeni i sigurni da njihova porodica neće biti zahvaćena plamenom vlastite ideologije na terenu tj. bojnom polju. Jedan od primera je poznata izjava o denacifikaciji Kosova od advokata vladajuće stranke koji se očigledno zaneo. Takvim ljudima koji su visokoobrazovani takve greške društvo ne sme da zaboravi! Njegov glas, a ima pravo na njega, mora da bude adekvatno vrednovan /kažnjen/ kako od onih kojima pripada tako i od našeg društva. Nadam se da će takvih glasova koji navodno “štite” državu mojim detetom biti šta manje. Igrali smo se silom i branili svoja i osvajali tuđa ognjišta više vekova i kao posledica sada smo mali narod koji izumire. Ako ne sačuvamo porodicu, a to je stub svake države, ni države neće biti a sa njom ni vere ni tradicije. Ako nema naših ovaca na planini ona je pusta a pusta je samo dok druge ovce na nju ne dođu. Čije ovce toga i planina reče onomad Čika Paja. Ne dobija se ratom zemlja tamo gde ne živi tvoja porodica. Gazda i vladara je bilo i biti će ali više zaostalog naroda koji volju vladara treba da ostvari više nema. Previše narod danas zna. Zna da ne može dete kao nekada bez cipela u školu…. Ne može domaćin danas da ima sedmoro dece i da se svet smeje kako mu je jedini sport da sirotane pravi. Kako da ih hrani i oblači običan radnik, paor… pa nisu svi doktori nauka, advokati, inženjeri ili političari pa i ove poslednje bi odvojio od ovih obrazovanih upravo zbog gore navedenog advokata-političara.

  4. Daj bre Milence – pilence olabavi malo. Tu se javljas,lupetas i aktivno pratis Vesti koje optuzujes da su na antisrpskoj i anriruskoj liniji…..???? To je besmiskica.
    Ili si heroj iza kompjutera koji pojma nema sta se od pada zida desilo sa CCCP i raspadom sovjetskog drustva sa pijanim Jeljcinom….. ili navijas za Ruse do posljednjeg Rusa?
    Junacino, obuci rusko vojno odelo, nacrtaj Z na celo i kreni sa bracom zajedno u borbu. Pomozi Rusima – ne deklarativno nego kao neustrasivo srpsko pilence.

  5. Svojevremeno sam napisao jedno pismo gospodinu Koštunici koji je bio na vlasti da imovinu Srbije koja je na Kosovu podeli narodu pošto je državna imovina, a narod je država pa ako taj narod hoće neka brani svoju njivu ako neće neka proda albancu jer je bolje da je proda no da je država tj. \”vlast\” pokloni ili da nam je jači otmu kako se i dogodilo na kraju. Oni Srbi koji podižu danas svoje porodice na Kosovu i u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini su Heroji i oni Srbi koji su ostali i preživeli ili se vratili bez obzira na vlast i žrtve su pravi branioci otadžbine, tradicije i vere ma čiji je i koji trenutni gazda na političkoj vlasti u tim državama. Koštunica nije tako razmišljao…

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here