EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY

Ruska vojska saopštila je danas da je potukla ukrajinske snage u zonama Harkovske oblasti, koje su Rusi napustili pred brzom ukrajinskom kontraofanzivom.

Ukrajina je saopštila da je vratila pod svoju kontrolu nekoliko hiljada kvadratnih kilometara na istoku i jugu koje su Rusi okupirali od početka vojne operacije 24. februara.

“Izvršeni su veliki napadi”

“Izvršeni su veliki napadi u rejonima Dvortična, Balaklija i Kupjanska na ljudstvo i opremu 14. i 93. motorizovane brigade ukrajinskih vojnih snaga“, saopštilo je rusko ministarstvo, a prenela agencija AFP.

Munjevitom kontraofanzivom za dve nedelje Ukrajina je osvojila skoro celu provinciju Harkov, koja se graniči sa Rusijom, uključujući gradove Balakli, Kupjansk i Izjum.

Balaklija i Izjum – dva ključna grada

Balaklija i Izjum su bili logistički centri ključni za snabdevanje ruskih snaga koje su se povlačile ka Donjecku, jednom od dva proruska separatistička regiona. Istovremeno, Ukrajina vodi kontraofanzivu na jugu zemlje u okupiranoj Hersonskoj oblasti i navodi da i tamo napreduje, ali manje nego na severoistoku. Poslednjih nedelja, ukrajinska vojska je bombardovala strateške mostove kako bi sprečila snabdevanje ruskih snaga. U ponedeljak je rekla da je vratila 500 kvadratnih kilometara koje su ranije zauzimali Rusi. Nacionalna garda Rusije, raspoređena u okupiranim zonama Hersona i Zaporožja, saopštila je danas ruskim agencijama da je “uhapsila više od 130 ljudi“ koji su radili za specijalne službe i ukrajinsku vojsku.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here