pixabay.com
Moskva

Ambasador Rusije u Americi Anatolij Antonov naveo je da je Rusija u poslednjih nekoliko dana izdala vize za 22 saradnika ambasade SAD u Moskvi a zauzvrat je viza produžena samo jednom savetniku ruske ambasade.

– Izgleda kao ruganje – navodi on komentarišući postupak američkih vlasti.

– Pokušaji da nam prodate maglu neće proći, tako da od Stejt departmenta očekujemo konstruktivan pristup rešenju problema ruskih diplomatskih predstavništava  – dodao je ambasador.

Podsetimo, Antonov je rekao da su američke vlasti predale spisak sa imenima 24 diplomata kojima viza ističe do 3. septembra, dok, s druge strane, 130 saradnika ruskih predstavništava u Americi i njihove porodice čekaju produženje vize ali Amerikanci i dalje sprovode politiku pritiska.

Predstavnik Stejt departmenta Ned Prajs nije se složio sa tim kako je situaciju opisao Antonov.

Prema njegovim rečima, Stejt department je nedavno uveo limit za sve strane diplomate, a za većinu zemalja to znači pet godina uz mogućnost individualnog produženja viza.
Prajs je novinarima rekao da ruske diplomate koje su tri godine radile u Americi ili treba da napuste zemlju ili da se obrate za produženje vize.

Svaki zahtev će se razmatrati individualno.

To je izazvalo negodovanje Antonova.

– Mi postupamo apsolutno u skladu sa pravilima zemlje u kojoj diplomate borave. Šaljemo dokumenta u Stejt department na vreme, u tačno određenim rokovima. Ipak, reakcija je nikakva… Pokušaji partnera da za sve probleme (u diplomatiji) optuže nas, a sami da se predstave kao nevinašca izaziva čuđenje – rekao je Antonov.

Ruski ambasador dodaje da ako Amerika nije spremna za anuliranje svih mera i kontramera onda Rusija predlaže taktiku „malih koraka“ – odnosno da se iz vizne razmene isključe određene kategorije i da se postigne dogovor o jednogodišnjem produžetku viza onima kojima su vize istekle.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here