EPA
Ruska mornarica

Rusija je testirala novi hipersonični projektil „Cirkon“, koji je gotovo nemoguće presresti. Vojni eksperti su stvaranje te krstareće rakete nazvali revolucijom u oblasti proizvodnje raketa.

Stručnjaci objašnjavaju da trenutno nijedna druga država na svetu nema takvo oružje, koje je u stanju da hipersoničnom brzinom pređe tako velike razdaljine, zadržavajući istovremeno sposobnost manevrisanja i preciznost gađanja.

– Raketa ’Cirkon‘ je prvenstveno protivbrodska raketa, ali kao što vidimo, može da uništava i kopnene ciljeve. Jedna od njenih glavnih karakteristika je hipersonična brzina od osam-devet maha (odnosno, do 11.000 kilometara na čas) i domet gađanja do hiljadu kilometara – kaže za Sputnjik ruski ekspert Jurij Zverjov.

Takvi parametri čine „Cirkon“ gotovo nedostižnim za savremena sredstva protivvazdušne odbrane.

Glavne mete „Cirkona“ su nosači aviona, krstarice, razarači i drugi veliki vojni brodovi potencijalnog neprijatelja.

Ova superiornost Rusije u hipersoničnom oružju izaziva ozbiljnu zabrinutost na Zapadu, ali ruski stručnjaci ističu da testiranje „Cirkona“ nije pokušaj demonstriranja vojne moći zapadnim zemljama.

„Cirkonom“ se naoružavaju brodovi i podmornice

Supersonična raketa „Cirkon“ testirana je u Belom moru, a cilj je bio obalska meta, udaljena na više od 350 kilometara. Raketa je lansirana sa fregate „Admiral flote Sovjetskog Saveza Gorškov“, letela je brzinom većom od osam maha i pogodila metu na poligonu Čiža u Arhangelskoj oblasti.

Ovo testiranje je bilo prvo ispitivanje „Cirkona“ sa gađanjem obalskog cilja i treće sa fregate „Admiral flote Sovjetskog Saveza Gorškov“. Prethodno je raketa sa iste fregate testirana početkom oktobra i u novembru ove godine. Oba puta su bili morski ciljevi, a testiranja su prošla uspešno.

Vojni stručnjaci očekuju da će ruska Ratna mornarica već 2021. godine biti naoružana ovim raketama, a u moskovskim stručnim krugovima kruže priče da će „Cirkonima“ biti opremljeni svi perspektivni veliki ratni brodovi i podmornice.

– Raketa se može koristiti i sa brodova i sa podmornica. Sada se testira i u budućnosti će tim raketama biti naoružani ratni brodovi, posebno atomske raketne krstarice i nuklearne podmornice. Ove rakete nemaju pandana u svetu. Hipersonične rakete se razvijaju i u SAD, ali nisu stavljene u upotrebu… Tako da je naša raketa ’Cirkon‘ jedinstveno oružje – kaže Zverjov.

Povećava se potencijal ruske flote

Mediji su već pisali o tome da će raketu „Cirkon“ dobiti i modernizovane teške nuklearne krstarice projekta 1144M i budući razarači projekta „Lider“, ali za sada se zasigurno zna da i fregate projekta 22350, u koje spada i „Admiral Gorškov“, mogu nositi „Cirkone“, što znači da mogu biti uključene u rešavanje zadataka u borbi protivavionskih formacija, a to značajno povećava borbeni potencijal ruske flote.

– Pri takvoj brzini, praktično nijedan protivvazdušni ili protivraketni sistem nije u stanju da odbije napad ove rakete. To jeste, grubo govoreći, mi smo u ovoj fazi praktično neoborivi – zaključio je Zverjov.

Ranije je predsednik Rusije i vrhovni komandant Oružanih snaga Vladimir Putin uspešno testiranje supersonične rakete „Cirkon“ nazvao „velikim događajem za zemlju“. Šef Kremlja je istakao da opremanje Oružanih snaga najnovijim sistemima naoružanja, kakvo nema niko u svetu, sigurno i dugoročno obezbeđuje odbrambenu sposobnost zemlje.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here