B. Simonović
Kotorska riva

Sankcije bankarskom sistemu Rusije značajno su smanjile broj Rusa koji kupuju nekretnine u Crnoj Gori, kažu u agenciji Montenegro Prospects koja godinama posluje i na tom tržištu.

Uvedene zbog invazije na Ukrajinu, sankcije Evropske Unije (EU), Rusiji uključuju i zabranu novčanih transakcija za ključne ruske banke, što se primjenjuje i u Crnoj Gori koja usklađuje svoju spoljnu politiku sa EU.

– Nemoguće je poslati novac za Rusiju i primiti novac iz te zemlje, a problem je i zatvaranje računa nerezidentima – kaže posrednik za nekretnine Ivan Dašić za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Dosta njihovih klijenata koji su kupili nekretnine, a nisu imali boravak u Crnoj Gori, dobili su obaveštenje iz banaka da podnesu dokaz o privremenom ili stalnom boravku, kako bi mogli da zadrže svoje bankarske račune.

Onima koji to nisu uradili je zatvoren račun i raskinut ugovor sa bankom, dodaje Dašić, i zbog svih tih ograničenja Rusi više nisu njihovi najbrojniji inostrani kupci nekretnina.

Opcije za kupoprodaju u uslovima sankcija

U Crnoj Gori privremeni i stalni boravak trenutno ima ukupno 11.661 državljana Rusije, saopšteno je RSE iz Ministarstva unutrašnjih poslova.

Oni koji nemaju rešen boravak, ne mogu otvoriti račun kao ranije, kaže Olesja, Ruskinja koja ima stalni boravak u Budvi i radi kao posrednica u sektoru nekretnina. Pošto većina Rusa nema račun u nekoj trećoj zemlji, ona objašnjava da teško mogu i da prodaju svoju nekretninu, ukoliko žele da taj novac iznesu iz Crne Gore.

U nekoliko budvanskih banaka je RSE potvrđeno da je za otvaranje računa državljanima Rusije potrebna potvrda o privremenom ili stalnom boravku u Crnoj Gori i potvrda o zaposlenju. Međutim, Olesja kaže da je to teško ostvariti, iako navodi da je u dve banke moguće otvoriti račun.

– Postoji mogućnost isplata kuporodaja u kriptovaluti, ali to još nije uzelo maha, pogotovo među populacijom od 45 plus godina, koja je obično vlasnik nekretnina kod nas – navodi Dašić.

Druga opcija je, dodaje, to što pojedini Rusi otvaraju račune u susednoj Srbiji. Tamo otvore firmu, što im omogućava dobijanje bankarskog računa, pa onda mogu i da obave promet sa Crnom Gorom.

Potvrđuje to i Tomislav Ranković iz agencije Kamin.

– Imali smo baš neki dan klijente iz Rusije koji hoće da kupe nekretninu, a imaju poteškoća oko prebacivanja novca. Ali, koliko sam upućen, oni sve više idu u Srbiju gde otvaraju račune, i otamo šalju novac, ne samo u Crnu Goru – priča Ranković za RSE.

Fiskalni propisi u Srbiji ne predviđaju ograničenja u vezi sa otvaranjem računa za državljane Rusije. Za nerezidente, koji nisu državljani Srbije, potrebno je dostaviti i potvrdu o adresi na kojoj budući klijent živi.

Pojedine banke u Srbiji, pred naletom velikog interesovanja Rusa za otvaranje računa u Srbiji, prihvataju i adresu hotela u kojem su građani Rusije prijavljeni.

Prema zvaničnim podacima, državljani Rusije vlasnici su ili suvlasnici 18.906 nekretnina i 3,9 miliona kvadrata zemljišta u Crnoj Gori.

Najviše nekretnina imaju u Budvi 6.671 i Baru 4.661.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here