D. Nikolić
Doći će i studenti: Delegacija ruskog univerziteta sa domaćinijma u manastiru Manasija

Delegacija Tambovskog državnog univerziteta “G. R. Deržavin” iz Rusije posetila je OŠ “Despot Stefan Visoki” u Despotovcu, sa kojom je pre manje od godinu dana potpisala protokol o saradnji, manastir Manasiju, Crkvu Ognjene Marije u Milivskoj klisuri, park maketa i Resavsku pećinu.

Prema rečima Irine Bezukladove Jurjevne, direktorke Odeljenja međunarodne odnose Tambovskog državnog univerziteta (TGU), dogovorili su se da nastave saradnju u oblasti istorije i filologije. Uradiće dva projekta – jedan se odnosi na Prvi i Drugi svetski rat, a drugi na otvaranje kabineta ruskog jezika u despotovačkoj školi.

– Ovo je istorijski trenutak. Primiti ovakvu delegaciju velika je čast. To nam omogućuje da otvorimo prvu rusku školu, pa čak možda i prvi ruski centar u Despotovcu. Pogotovu što je u Milivskoj klisuri Crkva Ognjene Marije, mesto u kome je car Lazar poklonio zemlju ruskim monasima na Kosovu i Metohiji i to pre Kosovskog boja. Originalna povelja nalazi se u manastiru Pantelejmon na Svetoj Gori pod brojem 55. Kada to kažem svojim studentima, oni me gledaju sa čuđenjem, jer ne samo oni, nego i mnogo stariji, ne poznaju dobro istoriju – ocenio je Velibor Stević, profesor na Tambovskom državnom univerzitetu i član Srpske kraljevske akademije inovacionih nauka u Beogradu.

U despotovačkoj školi biće otvoren kabinet ruskog jezika

Slobodan Stojanović iz Milive, predsednik Udruženja srpsko-ruskog prijateljstva Resava, koje postoji 11 godina i koje sarađuje sa domaćim i ruskim institucijama, podseća da je jedna ruska delegacija prošle godine posetila Crkvu Ognjene Marije u Milivskoj klisuri. Povod je bio obeležavanje 640 godina od kada je knez Lazar u njoj napisao osmu povelju, kojom je deo oko reke Lab, Crkvu Svetog Nikole i nekoliko sela i vodenica poklonio ruskim monasima.

– Udruženje je zato rado prihvatilo ponudu da sa despotovačkom školom potpiše protokol o saradnji sa Tambovskim univerzitetom. Ono je spona između svih institucija. Veoma smo zadovoljni dosadašnjom saradnjom, a cilj nam je da započnemo i privrednu saradnju. U okviru protokola udruženje je ove godine trebalo da primi četiri profesora likovnog sa ruskog univerziteta, kako bi učestvovali na likovnoj koloniji Resava, ali je njihov dolazak stopiran zbog loše epidemiološke situacije – dodao je Stojanović, koji je sa suprugom Milankom radni vek proveo u Švajcarskoj, ali se sa njom vratio u zavičaj odmah po penzionisanju.

Natalija Žukovska, istoričar TGU, rekla je da ruski istoričari znaju za povelju kneza Lazara, ali da im je želja da što više ljudi sazna za nju. O tome, smatra ona, najpre treba pričati mladim generacijama, ali nije loše da studenti i deca dođu u Milivu, vide mesto gde je ona pisana i više saznaju o tome.

Rusku delegaciju činili su Sergej Huđakov Sergeevič, dekan Filološkog i Novinarskog fakulteta TGU i Jelena Sripnikova Vladimirovna, direktorka Instituta za prirodnu istoriju, svetsku politiku i sociologiju TGU.

Prikupljanje podataka

– Protokol o saradnji otvara velike mogućnosti za našu malu školu, jer Tambovski državni univerzitet ima 17.000 studenata. Uradili smo dosta kada je reč o delu projekta koji se odnosi na prikupljanje podataka o Rusima, poginulim na našoj teritoriji, ali će on biti proširen podacima o Rusima koji su se posle Oktobarske revolucije naselili kod nas – izjavio je Tomica Simić, doskorašnji direktor OŠ “Despot Stefan visoki”, koji je ispred škole potpisao protokol o saradnji sa Tambovskim univerzitetom.