Rusi poručili: Čekaćemo da SAD prizna naše pravo na Krim

0

en.wikipedia.org
Rusi će na sankcije odgovoriti određenim kontramerama, poručeno iz Kremlja
 

Posle nekoliko rundi sankcija ranije ove godine, američki predsednik Barak Obama juče je odobrio nove, zbog situacije u vezi sa Krimom, koji je Moskva anektirala u martu, nakon referenduma sazvanog na brzinu.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova danas je izrazilo žaljenje zbog toga što "SAD i Kanada još ne mogu da prihvate rezultate slobodnog glasanja na Krimu u martu". Referendum na kojem su stanovnici Krima odlučili da se otcepe od Ukrajine osudila je međunarodna zajednica kao nelegalan, navodeći da je održan pod kontrolom ruskih vojnika.

Moskva je u današnjem kratkom saopštenju insistirala da nove sankcije neće naterati Rusiju da odustane od Krima jer je on "istorijski i integralni deo Rusije", dodajući da radi na odgovarajućim uzvratnim merama, ne precizirajući kakvim.

 

 

Rusko ministarstvo je aludiralo na situaciju sa Kubom, gde je SAD trebalo 50 godina da uspostavi ponovo diplomatske odnose.

"Beloj kući je bilo potrebno pola veka da prizna da je blokada Kube sankcijama bila beskorisna: pa, možemo i mi da čekamo, takođe", navodi se u saopštenju.

– SAD i Kanada treba pažljivo da razmotre posledice sankcija koje su uvele Rusiji zbog krize u Ukrajini, a  Moskva će pripremiti mere za odgovor, saopšteno je još iz ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

Kanada je objavila zabranu putovanja za desetine pojedinaca, kao i ograničenja na izvoz tehnologije koja se koristi u ruskoj naftnoj industriji.

 

 

Sankcije SAD podrazumevaju zabranu američkim kompanijama i pojedincima da izvoze i uvoze bilo kakvu robu, servise i tehnologiju u ili sa Krima.

Istovremeno, američki individualci ili kompanije ne mogu da kupuju nekretnine ili firme na Krimu ili finansiraju krimske kompanije.

Takođe će biti zamrznuta imovina američkih individualaca za koje američki sekretarijat finansija utvrdi da su sarađivali sa Krimom.

Sankcijama SAD i Kanade prethodila je zabrana EU za investiranje u Krim, i druge ekonomske restrikcije, uključujući i mere čiji cilj je da onemoguće turističke posete tom crnomorskom ostrvu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here