Tanjug

Državljani Ruske Federacije sve više koriste BiH kao tranzitnu tačku za ulazak u Hrvatsku, gde traže azil, potvrđeno je “Nezavisnim” u Ministarstvu unutrašnjih poslova Hrvatske.

Kako su rekli, na granici Hrvatske sa Bosnom i Hercegovinom, Srbijom i Crnom Gorom, u poslednje vreme povećan je broj ruskih državljana koji žele da uđu u Hrvatsku i dodali su da se u najvećem broju slučajeva radi o dolascima upravo iz BiH. Kako su naglasili, ruski državljani od Hrvatske traže azil kako bi mogli da se nasele u EU.

“Dakle, radi se isključivo o osobama koje zakonito dolaze na granične prelaze RH i na graničnom prelazu iskazuju nameru za međunarodnom zaštitom. U navedenom slučaju ne radi se o nezakonitim prelascima državne granice RH”, podvukli su oni za “Nezavisne”.

Dodaju da se sa ovim ruskim državljanima postupa kao prema bilo kojoj osobi koja dolazi na granicu na identičan način, u skladu sa šengenskim pravnim normama.

“Ukoliko osoba na graničnom prelazu izrazi nameru za međunarodnom zaštitom, primenjuju se odredbe Zakona o međunarodnoj i privremenoj zaštiti”, naglasili su oni.

U Graničnoj policiji BiH za “Nezavisne” potvrđuju da je došlo do povećanog broja ulaska ruskih državljana na teritoriju Bosne i Hercegovine, ali su i precizirali da nije došlo do povećanja nakon što su na svojoj stranici objavili podatke o ulasku državljana Rusije vazdušnim saobraćajem do 25. decembra 2022. godine.

Prema podacima koje su objavili, od početka novembra do 25. decembra evidentirali su 2.598 državljana Ruske Federacije, od čega na ulasku u BiH 1.654, a na izlasku iz BiH 944 državljana, koji su u BiH stigli preko aerodroma Sarajevo, Tuzla i Banjaluka.

“Za državljane Ruske Federacije ukupno su izdata 24 rešenja o odbijanju ulaska u BiH zbog neispunjavanja uslova za ulazak u Bosnu i Hercegovinu”, naveli su oni.

Kako navode u Graničnoj policiji, državljani Rusije koriste činjenicu da im za ulazak i boravak u BiH nisu potrebne vize, u skladu s međunarodnim sporazumom koji je Bosna i Hercegovina zaključila s tom zemljom.

Inače, Evropska unija će sada, nakon što je BiH postala kandidat za članstvo u EU i nakon što je formirana nova vlast na nivou BiH, tražiti da budu uvedene vize građanima Rusije. Od BiH se traži da se uskladi s viznom politikom EU kad su u pitanju Turska, Kina i još nekoliko zemalja.

Većina ruskih državljana koji ulaze u BiH kao razlog dolaska navode turizam, ali odmah nakon ulaska u zemlju veliki broj njih kreće prema hrvatskoj granici kako bi podneli zahteve za azil.

Inače, prema pisanju srpskih medija, više od sto hiljada ruskih državljana se već doselilo u Srbiju i podnelo dozvole za boravak i izdavanje radne dozvole, što znači da se bar na neko vreme nameravaju zadržati u našoj zemlji.

Mediji u Srbiji takođe pišu da se kod najvećeg broja Rusa koji su se doselili u Srbiju radi o imućnijem sloju ili srednjoj klasi koja ne želi da bude mobilisana za rat u Ukrajini. Istovremeno, radi se o ljudima koji su uglavnom dobro obrazovani i poseduju diplome ili znanja koje bi Srbija mogla da iskoristi za svoj razvoj.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here