EPA/Tatyana Zenkovich
Ruski bombarder Tu-160

Brz, teško naoružan i dugog dometa – prvi let modernizovanog strateškog raketnog bombardera Tu-160M, napravljenog u Rusiji od nule, planiran je početkom naredne godine. Raketni nosači ovog tipa su ključni element vazduhoplovne komponente “nuklearne trijade”.

Spoljni izgled modernizovanog Tu-160M malo se razlikuje od aviona sovjetske proizvodnje. Glavna inovacija je što će umesto motora HK-32 koji su razvijeni 1983. godine avion dobiti savremene NK-32.02, ekonomičnije i snažnije.

Moćni bombarder

Upravo zahvaljujući moćnim pogonskim sistemima, kako ističe komentator RIA Novosti Andrej Koc, Tu-160M zadržava status najbržeg bombardera na svetu. Može da dostigne brzinu od 2200 kilometara na sat i uz pomoć forsaža lako može da umakne protivničkim lovcima.

Asortiman oružja koje nosi se ne pominje. Ipak, poznato je da će Tu-160M imati krstareće rakete X-101 i X-102. Osim toga, „Beli labudovi“ će moći da koriste protivbrodske rakete velikog dometa. Zahvaljujući specijalnom kompjuterskom sistemu baziranom na sistemu za ciljanje i navigaciju SVP-24 „Gefest“, kao na bombarderima Su-24 i Tu-22, nevođene avio bombe postaće oružje visoke preciznosti.

Međutim, za „Bele labudove“ se razvija i principijelno nova municija. Reč je o perspektivnoj hipersoničnoj raketi H-95 dugog dometa. Njena brzina će premašiti pet maha, što će sistemima PVO izuzetno otežati presretanje. Saopšteno je da će H-95 moći da nosi nuklearni borbeni deo.

Najbolji u klasi

Tu-160 je ne samo najbrži, već i najveći i najmoćniji supersonični avion u poređenju s konkurentima, sa maksimalnom poletnom masom koja iznosi oko 275 tona.

Glavni zadatak „Belih labudova“ je uništavanje posebno važnih meta duboko u teritoriji neprijatelja i u udaljenim područjima. Po strukturi, Tu-160 je težak monoplan sa produženim krilom, promenljivim zamahom i četiri mlazna motora. Okretni lanseri mogu da nose do 12 krstarećih projektila, uključujući i nuklearne.

Nosači raketa su prvi put učestvovali u bici tokom operacije ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga u Siriji. U novembru 2015. godine nekoliko aviona sa raketama H-555 i H-101 nanelo je udare po objektima militanata iz Sirije. Svi ciljevi su uspešno pogođeni. Kasnije su avioni više puta korišćeni u sirijskoj kampanji. Tu-160 redovno patroliraju nad neutralnim vodama u blizini ruskih granica.

Avijacija dalekog dometa danas ima šesnaest „Belih labudova”. Prema planovima Ministarstva odbrane svi oni će proći duboku modernizaciju i uz nove letelice služiće više od jedne decenije. U budućnosti, Tu-160 može da se koristi u bliskoj saradnji sa perspektivnim vazduhoplovnim kompleksima dugog dometa (PAK DA).

Pretpostavlja se da će zahvaljujući teškoj uočljivosti koju poseduje kompleks PAK DA, avion moći nekažnjeno da nanosi udare po kopnenim ciljevima i neprimetno napusti zonu delovanja protivvazdušne odbrane protivnika. Samo jedan bombarder na svetu sada poseduje takve kvalitete – američki B-2 Spirit.

Za razliku od strateških nosača raketa poput Tu-160 i bombardera dugog dometa Tu-22M3, PAK DA će biti podzvučni. To je daleko ekonomičnije – stručnjaci za avijaciju procenjuju domet leta na petnaest hiljada kilometara.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here