EPA

Prvih šest aviona sa ruskim vojnicima iz sastava mirovne misije ODKB poletelo je iz Kazahstana, saopštila je pres služba ruskog Ministarstva odbrane.

Kako se navodi, avioni će prebaciti ruske trupe na aerodrom “Severni” u ruskom gradu Ivanovo. Nakon povratka ruskih trupa, u Ivanovu će biti organizovan doček ruskih desantnih trupa koji su, kako se ocenjuje, izuzetno profesionalno obavili sve svoje zadatke.

Protesti u Kazahstanu

Masovni protesti u Kazahstanu počeli su u prvim danima 2022. godine – stanovnici gradova Žanaozen i Aktau na zapadu zemlje počeli su da protestuju zbog dvostrukog povećanja cena tečnog gasa. Kasnije su se protesti proširili i na druge gradove, uključujući Almati, staru prestonicu i najveći grad u zemlji: tamo su militanti napali državne institucije i oduzimali oružje.

Kao odgovor, vlasti su uvele vanredno stanje širom zemlje do 19. januara i pokrenule “protivterorističku operaciju”. Prema podacima UN, tokom protesta u Kazahstanu povređeno je oko hiljadu ljudi. Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova, poginulo je 17 kazahstanskih policajaca, a više od 1,3 hiljade je povređeno.

Ujutro 5. januara, predsednik Kazahstana Kasim Žomart Tokajev raspustio je vladu i preuzeo funkciju predsedavajućeg Saveta bezbednosti. Tokajev je na prvoj sednici Saveta bezbednosti pod njegovim rukovodstvom opisao situaciju u Kazahstanu kao podrivanje integriteta države i rekao da je od ODKB zatražio pomoć “za prevazilaženje terorističke pretnje”.

Savet kolektivne bezbednosti ODKB odlučio je da pošalje u Kazahstan mirovne snage radi normalizacije situacije u zemlji. Tokajev je 7. januara objavio da teroristi, uključujući i oni koji su stigli iz inostranstva, nastavljaju da pružaju otpor, i obećao da će uništiti one koji ne polože oružje. Osim toga, predsednik je napomenuo da su svi zahtevi građana izraženi kroz mirne proteste – uslišeni.

Misija ODKB je uspešno završena 13. januara i mirovnjaci se povlače iz Kazahstana.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here