commons.wikimedia/RIA Novosti
Pripadnici ruske Federalne službe bezbednosti (Foto: Arhiva)

Ruska Federalna služba bezbednosti osujetila je pokušaj ukrajinske Službe bezbednosti da u Rusiji otme jednog od lidera ustaničkih snaga u Donbasu i odvede ga u Ukrajinu.

Privedeno je sedam osoba.

– Federalna služba bezbednosti Rusije je tokom specijalne operacije razotkrila i osujetila protivpravnu operaciju ukrajinske specijalne službe s ciljem da na teritoriji Rusije otme i na silu prebaci u Ukrajinu državljanina RF, jednog od vođa ustaničkih snaga Donbasa, koji je aktivno učestvovao u borbama protiv ukrajinske vojske – navodi se u saopštenju.

Kako se navodi, organizatori operacije su državljani Ukrajine od kojih je jedan u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici poznat kao spoljni saradnik ukrajinske specijalne službe.

U saopštenju je navedeno da je otkirvena grupa pripremala više sličnih akcija otmica, ali i ubistava ruskih državljana.

Protiv drugog je pokrenuto više sudskih procesa pod optužbom da je učestvovao u organizaciji sprovedenih i sprečenih terorističkih akcija u Donjecku, uključujući i ubistvo lidera DNR Aleksandra Zaharčenka.

Situacija u Donbasu

Ukrajinske vlasti su u aprilu 2014. godine pokrenule vojnu operaciju protiv Donjecke i Luganske Narodne Republike koje su proglasile nezavisnost nakon državnog prevrata u Ukrajini u februaru 2014. Kijev ne priznaje DNR i LNR i smatra teritorije ovih dveju republika okupiranim, a ustaničke snage terorističkim.

Pitanje rešavanja situacije u Donbasu razmatra se, između ostalog, i na sastancima u kontakt grupe u Minsku, koja je od septembra 2014. godine usvojila tri dokumenta koji regulišu korake za deeskalaciju sukoba. Međutim, i nakon sporazuma o primirju između sukobljenih i dalje dolazi do razmene vatre.

U Donbasu su 27. jula stupile na snagu dodatne mere za osiguranje primirja.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here