Rusi uhapsili 170 ekstremista

0

Policija na ulicama Moskve posle bombaških napada na metro

 

"Od početka godine je uhapšeno više od 170 ekstremista i njihovih saučesnika i sprečeno 10 terorističkih napada. Od pobunjenika je oduzeto više od 150 kilograma eksploziva i 100 eksplozivnih naprava ručne proizvodnje", rekao je Bortnjikov.

 

Prema njegovim rečima, pripadnici FSB razotkrili su terorističku mrežu odgovornu za eksploziju u vozu "Nevski ekspres" i ubili 26, a uhapsili 14 članova te grupe, preneo je Rojters. U napadu na voz koji je iz Moskve putovao za Sankt Peterburg, u novembru, ubijeno je 26 ljudi.

 

Bortnjikov je, takođe, rekao da su identifikovani počinioci i organizatori napada u Moskvi i Kizljaru, gradu u nemirnoj ruskoj republici Dagestan.

 

"Identifikovani su počinioci i organizatori terorističkih napada na moskovski metro i onih u Kizljaru i utvrđene okolnosti pod kojima su zločini pripremljeni i izvršeni", rekao je on na sastanku Nacionalnog antiterorističkog komiteta, kojim predsedava.

 

U dva samoubilačka bombaška napada na moskovski metro, krajem marta, ubijeno je 40 ljudi, a u dva napada u Kizljaru poginulo je 12 osoba, među kojima visoki funkcioner policije.

 

Vođa čečenskih pobunjenika Doku Umarov preuzeo je odgovornost za napad na voz i eksplozije u moskovskom metrou, poručivši da je to osveta zbog politike ruskog premijera Vladimira Putina na pretežno muslimanskom Severnom Kavkazu. Umarov je zapretio i novim napadima na ruske gradove.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here