Rusi zabranili konferenciju o NATO u Varvarinu

0

Preko atašea uputio aber o zabrani: Aleksandar Konuzin

 

Međunarodni institut za bezbednost, pored Odeljenja za javnu diplomatiju NATO i opštine Varvarin jedan od organizatora, saopštio je da je skup otkazan zbog "nedopustivog mešanja ruske ambasade u Beogradu u aktivnosti Instituta i opštine Varvarin".

"Gradonačelnika Varvarina Zorana Milenkovića pozvao je ataše za kulturu ruske ambasade Aleksandar Nikolaevič Konanihin, koji mu je preneo stav ambasadora Aleksandra Konuzina da ambasada Rusije ne gleda blagonaklono na organizovanje konferencije o NATO u Varvarinu", tvrdi Međunarodni institut za bezbednost.

U saopštenju se, takođe, navodi da je Konanihin "u tom razgovoru ucenio Milenkovića rekavši mu da ukoliko konferencija bude održana, ni ambasador ni delegacija ruske ambasade neće prisustvovati proslavi 200. godišnjice Prvog srpskog ustanka".

Institut reagovanje ruske ambasade smatra "skandaloznim i ponižavajućim" ne samo za taj Institut, nego i za Srbiju kao suverenu i nezavisnu državu i zbog toga je uputio protestno pismo ambasadoru Konuzinu, kao i pisma Ministarstvu spoljnih poslova Srbije i predsedniku Republike.

U ambasadi Rusije Tanjugu je danas rečeno da je ambasador Konuzin dobio poziv za učešće na ovoj konferenciji, ali da je on to odbio, na šta, kako je rečeno, ima pravo.

Ambasador nije želeo da komentariše tvrđe Instituta.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here