pixabay.com
Foto: Ilustracija

Turska je u skladu sa Konvencijom iz Montrea obavestila sve potpisnice da će američki ratni brodovi proći iz Sredozemnog u Crno more i obrnuto, rekli su u ruskoj ambasadi u Ankari.

Prethodno je izvor u turskom Ministarstvu spoljnih poslova rekao da je Vašington obavestio Ankaru o prolasku svoja dva vojna broda kroz Bosfor u Crno more gde će se nalaziti od 14-15. aprila do 4-5.maja.

– Amerika je kao potpisnica Konvencije iz Montrea ispunila proceduru prevdiđenu za prolazak brodova u Crno more. Turska je svima učesnicima uputila obaveštenje o prolasku ratnih brodova iz Sredozemnog u Crno more i obrnuto – rekao je sagovornik RIA.

TV kanal NTV je objavio da se radi o razaračima „Ruzvelt“ i „Donald Kuk“.

Američki mediji pisali su juče o tome da bi Vašington zbog „porasta aktivnosti Rusije“ u blizini granica Ukrajine mogao da uputi vojne brodove u Crno more, ali Pentagon to nije potvrdio.

SAD su dužne da, u skladu sa Konvencijom iz Montrea, 14 dana ranije obaveste o kretanju brodova ka Crnom moru, ali kako su naveli mediji, nije poznato da li je to već učinjeno.

Konvencija iz Montrea, usvojena 1936. godine, omogućava slobodu prolaska kroz moreuze za trgovačke brodove svih zemalja, kako u mirno tako i u ratno vreme. Međutim, režim prolaska ratnih brodova drugačiji je za crnomorske i necrnomorske države.

Za ratne brodove necrnomorskih sila uvedena su značajna ograničenja u pogledu klase i dužine boravka.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da kretanje ruskih trupa kroz rusku teritoriju ne treba da uznemiri druge zemlje zato što Rusija ne predstavlja pretnju drugim državama, uključujući Ukrajinu.

1 COMMENT

  1. Rusija preko Krima vlada nad crnom moru, to su strateški dobro izveli. Sada samo trebaju da nadju način da se slobodno kreću sa crnog do sredozemnog mora.
    Tako da ameri baš naravno pokazuju mišiće. Dzaba im je to

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here